HSLS: Širenje pješačkih zona je Tomaševićev populizam

HSLS: Širenje pješačkih zona je Tomaševićev populizam

Zagrebački HSLS-ovci su s današnje konferencije za novinare ispred Gradske skupštine poručili kako će populističko proširenje pješačkih zona, bez sveobuhvatnog višerazinskog rasterećenja prometa, paralizirati centar grada.

Na konferenciji su govorili čelnik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić i gradski zastupnik Kristijan Jelić.

Oni su ustvrdili da pješačke zone koristi svega »nekolicina građana«. S druge strane, dodaju, one ih izoliraju od ostatka grada i proizvode prometni kolaps na razini cijelog grada. Drže kako one nisu rješenje već amaterizam i »urbanističko kockanje«.

HSLS-ovci smatraju da će ovakva, kako ih nazivaju, parcijalna rješenja napraviti dugoročnu štetu povratku života u centar Zagreba nakon potresa. Štoviše, da će dovesti do dodatnog odlijeva stanovnika iz centra na rubne dijelove grada, dok će sam centar Zagreba postati samo stara kulisa Zagreba bez sadržaja.

Izrada prometne studije

Slažu se da je potrebno prometno rasteretiti centar grada, ali poručuju da tome treba prethoditi niz zahvata – od izgradnje javnih garaže na rubovima širega centra do izrade prometne studije koja će jasno reći kako se prometno opterećenje može rasporediti. Najvažnije od svega je  je, smatraju, poboljšanje javnog prijevoza.

»I mi se zalažemo za uvođenje zelenih prometnih politika u Zagrebu, ali ne možemo podržati ovakva besmislena rješenja. HSLS Grada Zagreba traži od Gradske uprave ozbiljnu javnu raspravu, kao i izradu adekvatne prometne studije prije donošenja ovakvih odluka jer ovakve ishitrene odluke mogu samo napraviti trajnu štetu životu i gospodarstvu centra grada«, istaknuo je Klasić.

Kristijan Jelić osvrnuo se na podneseni izvještaj gradonačelnika Tomaševića o izvršenju proračuna za 2021. godinu. Ustvrdio je da izvještaj vješto prikriva najlošije izvršenje malih komunalnih akcija u povijesti grada, korištenjem provjerenih alate zamagljivanja stvarnog stanja financija grada iz radionice bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

“Povijesno najmanja realizacija malih komunalnih akcija u Gradskim četvrtima”

»Gradonačelnik se pohvalio na prošloj sjednici Gradske skupštine da izvršenje Proračuna Grada Zagreba za 2021. godinu ima najmanji deficit u zadnjih pet godina, ali je zaboravio kazati da je uzrok tome potpuno zaustavljanje investicija i povijesno najmanja realizacija malih komunalnih akcija u Gradskim četvrtima«, rekao je Jelić.

Svoju je izjavu potkrijepio s nekoliko primjera. Tako je naveo da je za izvanredno održavanje tramvajske pruge u 2021. godini rezervirano 39 milijuna kuna, a realizirano je 2,85 milijuna kuna, odnosno samo 7,3 %. Za gradnju javnih zelenih površina i građevina javne namjene planirano je bilo 38 milijuna kuna, a izvršeno je 14,5 milijuna što iznosi 38,3 %, navodi Jelić.

»Potrebno je bilo racionalizirati poslovanje, ali ovakvim načinom ušteda kroz nerealiziranje programa i planova održavanja Grada Zagreba radi se izravna šteta gospodarstvu i kvaliteti života naših sugrađana što je nama u HSLS-u neprihvatljivo«, zaključio je.

Darko Klasić je čestitao je svim građanima Dan grada Zagreba istaknuvši da svaki grad treba pripadati njegovim građanima, a preduvjet za to je transparentna uprava koja od građana ništa ne krije i kvalitetno im služi. (ZG-magazin)  

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni