HSLS protiv pogodovanja gradskoj tvrtki pri postavljanju vanjskih reklama

HSLS protiv pogodovanja gradskoj tvrtki pri postavljanju vanjskih reklama

U ponedjeljak je završila javna rasprava o Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu uz protivljenja mnogih na koje ova Odluka može imati utjecaja, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici HSLS-ov gradski zastupnik Kristijan Jelić.

Istaknuo je kako je najspornija odluka u čl. 165 da se retroaktivno ukidaju svi panoi kojima su izdane pravovaljane lokacijske dozvole. Time bi se, kaže, zacementirao monopol jedne gradske tvrtke, umjesto da se prema odluci Visokog upravnog suda i Ustavnog suda raspiše natječaj i omogući fer tržišna utakmica.

»Razumljivo je da su građani u atmosferi ekonomske turbulentnosti u strahu i spremni na borbu za svaku kunu, ali i da je potrebno dovesti reda u Gradu Zagrebu«, kaže Jelić.

Naglasio je kako su se mnoge zgrade financijski zadužile za potrebe obnove računajući na prihode od zakupa pročelja te kako je cijela jedna industrija (tisak i marketing) naslonjena na servisiranje potreba oglašivača.

»Potrebno je gledati širu sliku i utjecaj koji Odluka o komunalnom redu ima po cijeli Grad, njegove građane i gospodarstvo od kojeg žive. Slažem se da je nužno uvesti reda u oglašavanju, ali alati za uklanjanje svih ilegalnih „divljih“ reklama postoje i bez nove odluke. Da, nužno je osuvremeniti uvjete oglašavanja, ali zakonski zasnovano, na način koji će omogućiti poslovanje ove industrije u skladu sa svjetskim standardima i tehnološkim napretkom, ali ne na uštrb vizure povijesne jezgre, kulturnih dobara i građana«, izjavio je HSLS-ovac.

»Svaki takav prijedlog ćemo podržati, a pripremio sam i 7 amandmana na Prijedlog Odluke o komunalnom redu kojima ću pokušati ispraviti nepravdu koja bi se dogodila u slučaju prihvaćanja Odluke u predloženom obliku«, zaključio je. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni