HSLS pokreće ustavnu inicijativu radi sprječavanja privatizacije vodnih resursa

HSLS pokreće ustavnu inicijativu radi sprječavanja privatizacije vodnih resursa

U HSLS-u smatraju kako postojeće zakonske odredbe koje vodu definiraju kao ne-komercijalni proizvod nisu dovoljno snažno jamstvo osiguranja dostupnosti vode svim građanima

HSLS pokreće inicijativu ustavnog proglašenja prava na vodu ljudskim pravom. HSLS polazi od činjenice da je UN kroz svoju rezoluciju br. 64/292 proglasio pravo na vodu i odvodnju globalnim ljudskim pravom. Također na razini EU od prije nekoliko godina pokrenuta je peticija u organizaciji Europskog saveza sindikata pod nazivom „Voda je javno dobro, a ne roba“ pri čemu je prikupljeno oko 2 milijuna potpisa potpore.

Sve navedeno govori o rastućoj svijesti kako temeljna životna prava ne smiju biti podložna interesima tržišta. Upravo je voda među svim prirodnim bogatstvima svakodnevni životno važni resurs.

U HSLS-u smatraju kako postojeće zakonske odredbe koje vodu definiraju kao ne-komercijalni proizvod nisu dovoljno snažno jamstvo osiguranja dostupnosti vode svim građanima. Zbog toga Ustavom garantirano pravo građana na vodu vide kao snažni pravni alat protiv rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe.

U sklopu ove inicijative HSLS će održati Okrugli stol na temu: Pravo na vodu je ljudsko pravo 26. siječnja 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu s početkom u 11.00 sati.

Na okrugli stol pozvane su najvažnije političke, društvene i znanstvene institucije, sindikati, udruge civilnog društva, pravni i ekonomski stručnjaci, vjerske zajednice i dr. s ciljem razmjene mišljenja i postizanja konsenzusa o ovom pitanju koji je neophodan za izmjenu Ustava.

Dolazak na Okrugli stol potvrdila je veleposlanica Republike Slovenije Nj.E.gđa. Smiljana Knez koja će prenijeti iskustva kako je Slovenija u tome uspjela.

Podsjetimo da smo na  važnost ustavne zaštite prava na pitku vodu ukazali još sredinom prošle godine, o čemu je pisao naš kolumnist dr. sc. Viktor Simončič, a proveli smo i anketu u kojoj je 99 % sudionika ankete podržalo takav prijedlog. Također, Simončič je pozvao je i Predsjednicu RH da podrži takvu inicijativu.   (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni