HSLS podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji zbog (ne)higijenskih uvjeta u zagrebačkim školama

HSLS podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji zbog (ne)higijenskih uvjeta u zagrebačkim školama

U pojedinim zagrebačkim školama nema tople vode, sapuna ni toaletnog papira, a sanitarni čvorovi nisu adekvatno održavani te se u njima ne mogu povoditi mjere zaštite od korona virusa koje je izdao HZJZ, tvrdi HSLS-ovac Darko Klasić

Zagrebački HSLS danas je podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji zbog nehigijenskih uvjeta u pojedinim zagrebačkim školama, koje zbog toga ne mogu provoditi mjere zaštite od korona virusa u odgojno-obrazovnim ustanovama koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Štoviše, navode kako pojedine zagrebačke škole ne ispunjavaju ni osnovne higijenske uvjete, pa samim time ne mogu pridržavati preporuka HZJZ-a u vezi s nCoV bolestima.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija Darko Klasić je podsjetio da su redovito pranje ruku sapunom i vodom te pojačana higijena preventivne mjere širenja bolesti uzrokovanih korona virusom. No u medijskim objavama proteklih dana pojavile su se informacije da u pojedinim zagrebačkim škola nema ni tople vode ni sapuna te da u pojedinim školama sanitarni čvorovi nisu adekvatno održavani (nedostatak toaletnog papira, potrgane daske na zahodskim školjkama i neispravne instalacije).

„Nedostatak osnovnih higijenskih potrepština u školama problem je kojim se i inače ugrožava javnozdravstveni interes, a osobito u okolnostima trenutačnog širenja spomenute zaraze”, navodi Klasić koji tvrdi da gradske službe nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se utvrdilo stvarno stanje stvari te o njemu obavijestila javnost.

Štoviše, smatra kako je gradonačelnik Milan Bandić najnovijom preporukom upućenom učenicima da ruke peru lugom i kritikom upućenom medijima da neosnovano šire paniku potvrdio da Grad uopće ne namjerava poduzeti odgovarajuće mjere, zbog čega je razvidno da je ugrožen javnozdravstveni interes u smislu Zakona o Državnom inspektoratu u dijelu koji se odnosi na sanitarnu inspekciju.

„Građani su već navikli da od gradonačelnika ne očekuju odgovornost, transparentnost i polaganje računa kad je riječ o javnim gradskim financijama. Međutim, ovotjednim izjavama i neukusnim pošalicama gradonačelnik ne samo da je prekoračio granice dobrog ukusa, nego je i izravno ugrozio javno zdravlje, a osobito sigurnost učenika”, ustvrdio je Klasić.

On je kao HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini danas podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata. Zatražio je da inspekcijske službe hitno poduzmu odgovarajuće mjere predviđene zakonom kako bi se utvrdilo mogu li zagrebačke osnovne i srednje škole provoditi nastavu s obzirom na ozbiljnost situacije u vezi s novonastalim mjerama prevencije i suzbijanja širenja zaraze korona virusom te kako bi se rad škola hitno uskladio s važećim sanitarnim i javnozdravstvenim uvjetima.

„HSLS smatra da je jedna od zadaća odgovorne i racionalne politike točno i potpuno informirati javnost kako bi se u ovakvim situacijama izbjegla nepotrebna panika, pri čemu informacije o pravom stanju stvari trebaju biti osnove za racionalne politike kojima se ponajprije jamči ispunjavanje mjerodavnih standarda koji se odnose na zdravlje i sigurnost građana”, zaključuje Klasić u priopćenju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni