HSLS otkrio “toplu vodu”

HSLS otkrio “toplu vodu”

Kad političari prisvajaju tuđe ideje

Na e-adresu našeg portala u srijedu je stigao poziv na konferenciju na temu »HSLS pokreće peticiju za ustavnu zaštitu hrvatskih vodnih resursa«, koja će biti držana u četvrtak, 14. prosinca u 11 sati u Hrvatskom saboru.

Na konferenciji će govoriti Darinko Kosor, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik HSLS-a te Mirko Budiša, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode HSLS-a.

Ispred portala ZG-magazin toplo pozdravljamo spomenutu inicijativu i žarko želimo da se ostvari njen krajni cilj i zaštite strateški važni resursi, ali želimo ipak napomenuti da nije izvorno riječ o HSLS-ovoj ideji, kako se stječe dojam.

Podsjetimo da smo na važnost ustavne zaštite prava na pitku vodu ukazali još sredinom prošle godine – tekst Pravo na pitku vodu zajamčiti Ustavom od 30. 5. 2016. u kojem je naš kolumnist i stručnjak za zaštitu okoliša, dr. sc. Viktor Simončič među prvima u hrvatskoj javnosti izišao s takvim prijedlogom. Također, Simončič je bio i jedan od uvodničara HSLS-ovog okruglog stola nazvanog »Pravo na vodu je ljudsko pravo«, održanog 26. siječnja 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem je sudjelovala i veleposlanica Republike Slovenije Nj.E.gđa. Smiljana Knez koja je govorila o načinima kako je Slovenija to uspjela učiniti u praksi.

Ističemo da je naš kolumnist dobio poziv na sudjelovanje u okruglom stolu iz HSLS-a upravo kao osoba koja je počela nametati ovu bitnu temu u javnosti, no zanimljivo je da sada na konferenciju za novinare nije pozvan, iako stranački klubovi imaju mogućnost pozvati vanjske stručnjake na takva događanja, niti ga se sada više igdje spominje.

Napominjemo također i da smo kao medij proveli anketu u kojoj je 99 % sudionika ankete podržalo ideju da se u RH Ustavom zajamči pravo na pitku vodu.

Također, Simončič je pozvao je i Predsjednicu RH da podrži takvu inicijativu, o čemu smo također izvijestili: Simončič poziva Predsjednicu da potakne izmjenu Ustava radi zaštite hrvatskih vodnih resursa.

Još jednom ponavljamo kako nam je drago da se HSLS kao parlamentarna politička stranka odlučio zauzeti za očuvanje vode kao hrvatskog blaga, jedino što smatramo nekorektnim da ideju predstavljaju kao svoju, a nitko im nije branio da ranije samostalno izađu s takvim prijedlogom. Problem je što se (očito) sami nisu toga mogli dosjetiti. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni