HSLS optužio Tomaševića i gradsku vlast za netransparentno sufinanciranje medija

HSLS optužio Tomaševića i gradsku vlast za netransparentno sufinanciranje medija

(Foto: Grad Zagreb)

Zagrebački HSLS je na današnjoj konferenciji za novinare poručio kako zahtijeva jasne, poštene i društveno uključive kriterije u sufinanciranju rada medija u Gradu Zagrebu.

Tvrde kako mediji kojima su dodijeljene potpore Grada ne djeluju u korist svih Zagrepčanki i Zagrepčana, nego su “uski ideološki propagandistički servis sve nervoznije vlasti”.

Potpore ovise isključivo o odluci gradonačelnika

Naime, koncem godine gradonačelnik Zagreba donio je zaključak o odabiru korisnika potpore male vrijednosti za 2022. godinu, odnosno listu programskih sadržaja lokalnih medija koje će se subvencionirati iz zagrebačkog proračuna. Sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji s medijima bez jasno postavljenih kriterija, ovisi isključivo o odluci gradonačelnika čiji rad mediji trebaju pratiti, pa vrlo lako može dovesti do „nesporazuma“, smatraju u HSLS-u.

“Na ovaj način potpuno je izbrisana granica koja bi, kako stoji u Zakonu o medijima, trebala odvajati marketinške usluge od redakcije medija. Nažalost, vlast koristi kanale kroz određene lokalne medije kako bi poticala one teme koje će joj pomoći u održanju na vlasti ili kroz koje će se obračunati s političkim neistomišljenicima”, ističe zastupnik u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić.

“To nije objektivno novinarstvo, već zloupotreba sredstava Grada – sredstava Zagrepčanki i Zagrepčana. Građani su tu najviše zakinuti zato što do njih dolaze filtrirane informacije prema preferencijama onih koji ih plasiraju u javnost”, kaže Jelić.

Bez potpora ostali portali koji se primarno bave gradskim temama

Dodao je kako je iz popisa vidljivo da su najveća sredstva dodijeljena portalima koji se bave uskim kompletom ideoloških tema bliskih gradonačelniku i centralnom komitetu platforme Možemo, dok je istovremeno velik broj portala koji se primarno bave gradskim temama izostavljen iz potpora.

Jelić je istaknuo kako je među najvećim dobitnicima radio postaja u vlasništvu jednog od financijera platforme Možemo, koja je dobila veći iznos potpora nego sve lokalne TV kuće zajedno.

Iz stranke su poručili da ovakvo pogodovanje potporama nije viđeno od doba jednopartijskog sustava i medijske kontrole te da su gradonačelnik i njegovi suradnici sve ono što su kritizirali u nekoliko mandata prošlih vlasti nastavili raditi na još netransparentniji način. Ovime su, napominju, pregazili sva predizborna obećanja na primjeru dodijele potpora za rad medija, ali i onih za rad udruga, gdje je relevantnost i objektivnost postala zadnji kriterij. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni