HSLS o zagrebačkom proračunu za 2021.: Titanik tone, a glazba svira…

HSLS o zagrebačkom proračunu za 2021.: Titanik tone, a glazba svira…

(Foto: Boris Jagačić)

Klub gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija danas je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici kritizirao zagrebački proračun 2021. godinu.

Zastupnici su istaknuli da se na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine ne nalaze važne točke, a to su izvješće gradonačelnika Milana Bandića o sljemenskoj žičari i rebalans proračuna za 2020. godinu.

Predsjednik Kluba HSLS-a Vladimir Andrić je rekao da se u iduću godinu prebacuje 220 milijuna kuna namijenjenih za komunalnu infrastrukturu i održavanje javnih prometnih površina, a unatoč neizvršenju ovogodišnjeg, proračun će za iduću godinu iznositi 12,8 milijardi kuna.

“Vidimo da se od planiranih 183 milijuna kuna namijenjenih održavanju cesta i nerazvrstanih cesta u Zagrebu prebacuje 142 milijuna za slijedeću godinu. Zašto? Gdje su ti novci? Zašto povećavamo proračun za 800 milijuna kuna, ako proračun za ovu godinu koji je puno manji nismo u stanju izvršiti?”, zapitao je Andrić. Dodao je da građani imaju pravo znati gdje su novci otišli i zašto Zagreb tone u kvaliteti života.

Gradski zastupnik Kristijan Jelić je rekao da HSLS ne može podržati prijedlog proračuna za 2021. godinu jer je “duboko nerealan i neozbiljan”. Naglasio je da proračun za 2021. godinu porastao za 2 milijarde kuna u odnosu na proračun za 2020.

“Ne znamo kakva će biti gospodarska djelatnost u idućoj godini, niti kako će završiti ova fiskalna godina, a imamo i dugi iz prethodnih godina”, ustvrdio je Jelić. Dodao je da je u prijedlogu proračuna za 2021. smanjenje poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 % što će se negativno odraziti na prihode.

“To je veliki dio prihoda Grada Zagreba i u tome se vidi neozbiljnost proračuna. Plan je manjak nadoknaditi ukidanjem stope od 17 % za fiskalno izravnanje, što je prijedlog da se nadoknadi iz državnog proračuna, koji je u problemu”, izjavio je Jelić. Ustvrdio je da ga sve ovo podsjeća na Titanik – brod tome, glazbenici sviraju…

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni