HSLS: Novi model naplate odvoza otpada je čista utopija!

HSLS: Novi model naplate odvoza otpada je čista utopija!

(Foro: Boris Jagačić)

Nakon što je gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak predstavio novi model naplate komunalnog otpada – prema količini iz zagrebačkog HSLS-a su mu uputili apel da razmotri predloženi model.

Čelnik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić smatra da je novi sustav, koji predviđa uklanjanje kanti s javnih površina, »eksperimentalan, utopistički i nerealan« u postojećim uvjetima s obzirom na izgrađenost sustava gospodarenja otpadom.

»Stimuliranje odvojenog prikupljanja otpada je poželjno i podržavamo ga. Međutim ono je jedino opravdano kada imate sortirnice otpada i kompostane. Nažalost, gradska vlast još uvijek nema službeni stav o izgradnji sortirnice otpada kao i biokompostane koja je predviđena u Novskoj. Također, još uvijek nije poznata sudbina planiranog centra za gospodarenje otpadom na Resniku«, poručio je Klasić

Podsjetio je da se danas odvojeni biootpad, papir, plastika i slično daje tj. plaća privatnicima, što znači da bi uz eventualno povećanje odvajanja Grad Zagreb još više plaćao ono što se odvojeno sakupi. Zbog toga tvrdi kako možemo očekivati da će doći do još većih financijskih dubioza, a posebno kada je u pitanju Čistoća koja će na ovaj način u potpunosti krahirati.

Naplata odvoza prema stvarno volumenu i broju odvoza

Upozorava da se ovakav sustav prikupljanja ne može u potpunosti kontrolirati.

»To će dovesti do toga da će u žutim i smeđim vrećama biti najmanje papira, plastike odnosno biootpada. Da bi smanjili korištenje vrećica za miješani komunalni otpad, ljudi će isti stavljati u spomenute žute i smeđe vreće odnosno odlagati tako da će doći do povećanja broja divljih odlagališta. To će u konačnici dovesti do smanjenja kvalitete odvojenog prikupljanja i u konačnici do smanjivanja stopa odvojenog prikupljanja. Poseban će problem biti kako nekoga otkriti i kazniti tko se ne bude pridržavao novih pravila«, navodi Klasić.

HSLS predlaže da se na temelju postojećeg sustava prikupljanja, cijena odvoza otpada plaća prema stvarnom volumenu i broju odvoza. To u konačnici znači otprilike istu cijenu usluge, ali, tvrde u HSLS-u, neće dovesti do daljnjih financijskih troškova.

Smanjenje broja kanti

»Smatramo kako po izgradnji sortirnice i biokompostane, Grad Zagreb treba redefinirati sustav prikupljanja tako da se smanji broj posuda, da postoje najviše tri posude/kante. Jedna za miješani komunalni otpad koji će se odvoziti u budući centar na Resniku, jedna za biootpad koja će se odvoziti na biokompostanu i jedna za korisni otpad (papir, plastika, metali…) koja će se odvoziti u Sortirnicu. Na ovaj način bi se smanjio broj posuda (sada imamo 4 plus vrećice) na maksimalno tri što ujedno znači i uštede u troškovima prikupljanja. Zbog toga je nužno započeti sa izgradnjom svih predviđenih postrojenja koje i država podržava te najavljuje sufinanciranje vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU fondova«, poručuje Klasić.

HSL-ovci pozivaju gradsku vlast da još jednom razmotri način naplate prikupljanja komunalnog otpada, da ne eksperimentira nego se posveti izgradnji sustava kada će se i sustav naplate i sustav odvoza moći lakše i komotnije regulirati. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni