HSLS neće podržati izmjene GUP-a ni seljenje Hipodroma

HSLS neće podržati izmjene GUP-a ni seljenje Hipodroma

Traži se prestanak rada Hipodroma, iako nikom nije poznato tko ju financira i kako će se operativno izvoditi transformacija te iako novi GUP treba biti usvojen tek u srpnju 2019.

HSLS-ovci su s današnje konferencije za novinare ispred Stare gradske vijećnice poručili kako neće podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana na način kako predlaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za potrebe projekta Zagreb City, a koji predviđa rušenje dijela Velesajma i iseljenje Hipodroma.

Na konferenciji su govorili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik zagrebačkog HSLS-a Vladimira Andrića i gradski zastupnik Darko Klasić te Saša Poljanec-Borić.

Na konferenciji je ukazano da je prema sada važećem GUP-u današnji prostor Hipodroma označen kao R1 prostor koji je namijenjen javnim sadržajima za rekreaciju građana.

Poljanec-Borić je podsjetila da je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u okviru GUP-a 2018. godine izradio program gradskog projekta »Velesajam«. U tom je programu prostor Velesajma redefiniran kao zona inovacija te je trećina prostora dodijeljena Velesajmu, kongresnom centru i hotelima, predviđen je prostor za razvojne tvrtke te prostor tzv. Nove Tvornice, odnosno prostor za zabavu i mlade. Oko Velesajma je planirana kružna tramvajska linija koja bi opsluživala Velesajam i naselja u Novom Zagrebu.

»Ovakav je program prihvaćen krajem 2018. godine, a početkom 2019. gradonačelnik Bandić najavljuje izgradnju zagrebačkog Manhattana po uzoru na projekt ‘Beograd na vodi’ na prostoru koji je u GUP-u određen kao R1 a na kojem se danas nalazi Hipodrom. Štoviše, odlazi u potragu za investitorima u Dubai, iako takva izgradnja nije predviđena niti u važećem GUP-u niti je obuhvaćena programom Arhitektonskog fakulteta iz 2018.«, podsjeća Poljanec-Borić.

Dodaje kako se traži prestanak rada Hipodroma, iako nikom nije poznato tko ju financira i kako će se operativno izvoditi transformacija Velesajma planirana u programu Arhitektonskog fakulteta iz 2018. godine te iako novi GUP treba biti usvojen tek u srpnju 2019.

Ustvrdila je kako se očito je da priprema teren za investiciju i projekt za koji nije izrađena niti jedna studija, nije bio napravljen program te koji po još uvijek važećem GUP-u nije zakonski moguć.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija Darko Klasić je najavio da njegov klub neće podržati prijedlog izmjena i dopuna GUP-a te pozivaju druge zastupnike da im se u tome pridruže.

Rekao je da se u Zagrebu odluke donose ad hoc, bez konzultacija sa stručnom javnosti i građanima Zagreba. »Donese se najprije odluka koja je u interesu nekakvog privatnog investitora, a onda se donose dokumenti koji su potrebni«, kazao je Klasić. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni