HSLS: Gradu prijeti velika kazna zbog propusta pri zaštiti osobnih podataka Zagrepčana

HSLS: Gradu prijeti velika kazna zbog propusta pri zaštiti osobnih podataka Zagrepčana

(Kristijan Jelić i Alen Lochert /Foto: GO HSLS)

Zagrebački HSLS-ovci su se na današnjoj konferenciji za novinare na Zrinjevcu osvrnuli na propuste Grada Zagreba pri zaštiti osobnih podataka građana koji su putem web obrasca podnijeli prijavu štete od nevremena. Pri pregledavanju vlastite prijave štete otvarala se cijela baza osobnih podataka onih koji su prijavili štetu, kao i opis same štete. »Procurila« su imena i prezimena, mailovi, OIB-i, brojevi telefona, adrese te fotografije oštećene imovine.

Iz Grada su za Radio Sljeme potvrdili kako da je, sukladno zakonu, u postupku prijava povjereniku za zaštitu osobnih podataka i da je navedeni modul privremeno ugašen.

HSLS-ovci podsjećaju da kazna za propust pri zaštiti osobnih podataka, koju propisuje članak 83. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation) može iznositi i do iznosi do 10 milijuna eura. Odgovornost za njeno plaćanje u ovom bi slučaju snosio Grad Zagreb kao voditelj obrade podataka, ističu.

Dodaju kako osim obveze poštivanja GDPR-a, Grad Zagreb ima i obavezu poštivanja vlastitog dokumenta pod nazivom Politika zaštite osobnih podataka Grada Zagreba. U njemu već u uvodu, pod točkom 2. stoji da Grad Zagreb ispitanicima jamči zaštitu osobnih podataka u svim postupcima koji spadaju u djelokrug poslova gradskih upravnih tijela Grada Zagreba.

Zaštita podrazumijeva enkripciju i pseudonimizaciju.

“Nećemo populistički koristiti ovu situaciju”

»Gradska uprava ogriješila se o oba ova dokumenta, pa se s pravom možemo pitati što je sljedeće?«, izjavio je potpredsjednik Gradske organizacije HSLS-a Alen Lochert.

Gradski zastupnik Kristijan Jelić je rekao kako bi zastupnicima stranke Možemo! u zagrebačkoj Skupštini postavio pitanje hoće li pozvati građane da zbog „curenja“ osobnih podataka tuže Grad Zagreb za naknadu štete?

»Podsjetit ću da je njihova saborska zastupnica Sandra Benčić u prosincu 2022. godine, pozvala građane da tuže Državu i agenciju za naplatu potraživanja, jer su također osobni podaci građana procurili u javnost od strane agencije za naplatu potraživanja. Radi li se ovdje opet o dvostrukim mjerilima zastupnika stranke Možemo!, gdje u Saboru zastupaju i promoviraju različite i često suprotne politike od onih politika koje svakodnevno u praksi provode u vođenju Grada Zagreba?«, upitao je Jelić.

»Činjenica je da je Grad učinio grubi propust, ali HSLS sigurno neće populistički koristiti ovu situaciju i pozivati građane da tuže Grad Zagreb«, poručio je HSLS-ovac.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni