HSLS: Gradska vlast je “prezelena” da bi se javila na EU natječaj za ozelenjavanje površina

HSLS: Gradska vlast je “prezelena” da bi se javila na EU natječaj za ozelenjavanje površina

(Ilustracija: Grad Zagreb)

Zagrebački HSLS danas je prozvao aktualnu gradsku vlast predvođenu Tomislavom Tomaševićem što se nije na vrijeme prijavila na EU natječaj za ozelenjavanje javnih površina.

Na konferenciji za medije na kojoj su govorili čelnik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić i gradski zastupnik Kristijan Jelić rečeno je kako je »zagrebačka gradska vlast „prezelena” da bi ostvarila poticaje EU-a za ozelenjavanje«. Podsjećaju da je 46 gradova, općina i županija uspjelo je osigurati europske poticaje iz Fonda za zaštitu okoliša, no među njima nema Grada Zagreba.

»Bizaran odgovor gradske uprave da su nezadovoljni s odredbom spomenutog natječaja kojom se predviđa da se zaprimanje prijava može zaključiti prije roka jednostavno je neozbiljan. Naime, postavlja se pitanje kako s tako formuliranim natječajem problem nisu imali Split, Slavonski Brod, Pula, Zadar kao ni još 42 grada i općine?!? Čak je Babinoj Gredi i Lumbardi dodijeljeno financiranje u iznosu većem od 200 tisuća eura«, ističu iz HSLS-a.

Optužbe za namještanje javnih natječaja

»Svakodnevno svjedočimo brojnim propustima gradske uprave, ali da će se pokazati „prezelenima” čak i za „povlačenje“ sredstava EU-a za ozelenjavanje, doista nitko nije mogao očekivati«, izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

S druge strane, Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a neizravno je optužio gradonačelnika za namještanje natječaja za pročelnike.

»Tomislav Tomašević i stranka Možemo u Hrvatskom saboru i, općenito, javnosti često proklamiraju transparentnost procesa i otklon od prijašnjih praksi kadroviranja. Međutim, sumnja u namještanje konkretnih natječaja za pročelnike kao i dosadašnja kadrovska politika u Zagrebačkom holdingu, u kojem su zapošljavane uglavnom osobe sa stranačkom iskaznicom SDP-a ili Možemo u bitnom je raskoraku s javnim porukama, a time se ne dovodi u pitanje samo proklamirana transparentnost, nego i općenito poštovanje zakona i propisanih procedura«, rekao je Darko Klasić.

Posla i za USKOK

Očiglednima je ocijenio natječaje za upravu i sve direktore Holdinga, izbor ravnatelja zagrebačkih ustanova i poduzeća prema kriteriju stranačke pripadnosti ili osobnih poznanstava kao i šteta koja je nakon dvije godine od promjene vlasti veća od koristi proizašlih iz rada tako izabranih pročelnika, članova uprave, direktora i ravnatelja, a koju u konačnici nadoknađuju građani plaćajući povećane cijene.

Na kraju, HSLS-ovci su pozvali USKOK da poduzme ‘konkretne mjere’.

»Budući da gradska uprava izbjegava javno odgovoriti na pitanje kako je moguće da su imena izabranih pročelnika bila poznata mjesec dana prije završetka natječaja kao i na tvrdnje da su prema nalogu gradonačelnika i njegove zamjenice upravo ovim osobama unaprijed bila dostupna pitanja iz pismenog dijela testiranja, HSLS Grada Zagreba poziva USKOK da postupi prema predmetnoj prijavi i da, ako je to potrebno, poduzme konkretne mjere kako bi se spriječila takva buduća praksa političkog i poslovnog pogodovanja, kao jedan od duboko ukorijenjenih problema u Zagrebu, koja bi se, ako ne bude sankcionirana, mogla ustabiliti i (p)ostati kronična rak-rana našeg glavnog grada«, zaključuju.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni