HS Produkt, PBZ, Microblink, Trade Air i Photomath dobitnici Zlatne kune

HS Produkt, PBZ, Microblink, Trade Air i Photomath dobitnici Zlatne kune

U kategoriji mala trgovačka društva Zlatnu kunu je dobila tvrtka Kod savjetovanje d.o.o. iz Vukovara. Zlatnu kunu za životno djelo dobio je turistički promotor Franco Palma, a priznanje HGK za promicanje gospodarstva dobio je poduzetnik i investitor Nenad Bakić

Ivana Vranješ

Najuspješnijim domaćim tvrtkama Hrvatska gospodarska komora sinoć je 22. godinu zaredom dodijelila prestižnu nagradu Zlatna kuna: Dodjela je održana u Kongresnom centru City Plaza Zagreb, a svečanosti su nazočili predstavnici gospodarskog i političkog života, diplomatskog zbora i akademske zajednice.

Čestitajući nagrađenima, predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako je digitalno doba već bitno promijenilo našu komunikaciju, poslovanje i život općenito.

„Često se u tom kontekstu čuju razna upozorenja, pa i apokaliptične najave da će umjetna inteligencija i roboti preuzeti naše uloge, da ćemo izgubiti radna mjesta, ali moram reći da se ja s tim ne slažem. Istina je da će digitalna transformacija profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se strani naći ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju, htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov kreator, a ne pasivni promatrač“, poručio je Burilović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako gospodarstvenici i poduzetnici pokazuju izvrsnost, predanost i ambicioznost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, društvo i zemlju.

„Upravo na tragu potpore njima baziramo sve aktivnosti u području programa Vlade, u području gospodarstva koji se temelji na strateškom trokutu koji je prilično jednostavan, a sastoji se u vrlo snažnoj i učinkovitoj fiskalnoj konsolidaciji, gdje smo u protekle dvije godine pokazali izvrsne rezultate, u provođenju strukturnih reformi, te u privlačenju investicija. Samo na taj način možemo osigurati trajni i održiv gospodarski rast, procjene su da je to 2,9 posto BDP-a i na taj način ići u korak s svim onim što nazivamo osloncima četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija, inovacije i konkurentnost“, istaknuo je premijer Plenković. Najavio je da će se iduće godine nastaviti s rasterećenjima, a što će poduzetnici osjetiti u svom poslovanju.

Porezna i administrativna rasterećenja

„Uz porezna i administrativna rasterećenja želimo poticati izvrsnost i inovativnost hrvatskih poduzetnika u povoljnom poslovnom okruženju“ dodao je Plenković. Zahvalio je HGK-u na kontinuiranom partnerstvu s Vladom naglasivši da Komora puno radi na promicanju hrvatskog gospodarstva i pomaže hrvatskom izvozu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je čestitala nagrađenima koji su zaslužni za izvrsno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu.

„Ova večer pokazuje kako zajedničkim snagama možemo graditi bolju i uspješniju Hrvatsku, Hrvatsku u kojoj se rad, marljivost, izvrsnost, uspjeh poštuju“, rekla je Predsjednica. Kao pokazatelj uspjeha hrvatskih gospodarstvenika istaknula je činjenicu da su u 2017. godini povećali broj zaposlenih za 5,8 posto i ukupne prihode za 9,5 posto te ostvarili 21,9 milijardi kuna neto dobiti. Kazala je da hrvatski poduzetnici već desetljećima pokazuju da mogu biti uspješni u svim okolnostima poslovanja i nositi se s različitim izazovima.

Istaknula je kako je optimist te da Hrvatska u svim naporima za uspješnijim gospodarstvom može napredovati i stati uz bok onih koji su razvijeniji.

„Imamo dovoljno vlastite mudrosti, pameti, ali nam treba odlučnost, proaktivnost i optimizam. Moja vizija Hrvatske kao prosperitetne i funkcionirajuće države konkurentnog gospodarstva u kojem zajedno radino za opći boljitak i dobrobit svakog čovjeka ostaje nepromijenjena i spremna sam u skladu sa svojim ovlastima pridonositi tim ciljevima“, poručila je Predsjednica.

Ove je godine nagradu Zlatna kuna u kategoriji velika trgovačka društva dobio je HS Produkt d.o.o. iz Karlovca, u kategoriji srednja trgovačka društva privatna zrakoplovna kompanija Trade Air d.o.o. iz Velike Gorice, a u kategoriji mala trgovačka društva tvrtka Kod savjetovanje d.o.o. iz Vukovara. Zlatnom kunom kao najuspješnija banka je nagrađena Privredna banka Zagreb d.d., a najuspješnije društvo za osiguranje je Croatia osiguranje d.d., iz Zagreba. Zlatnu kunu za inovaciju je dobila tvrtka Microblink d.o.o. iz Zagreba, a Zlatnu kunu za post startup je dobila tehnološka tvrtka Photomath d.o.o. iz Zagreba. Zlatnu kunu za životno djelo dobio je najistaknutiji stručnjak u hrvatskom turizmu Franco Palma, a priznanje HGK za promicanje gospodarstva dobio je poduzetnik i investitor Nenad Bakić.

Luka Burilović i Franco Palma (za govornicom)

HS Produkt prelazi na civilne proizvode?

Direktor HS produkta Željko Pavlin je rekao da im je nagrada Zlatna kuna priznanje dosadašnjeg rada.

„Izrasli smo iz jedne male hrvatske firme. Išli smo stepenicama od male, srednje pa do velike firme, a trenutno imamo oko 1700 zaposlenih. Osvojili smo Zlatnu kunu na županijskom nivou, a po prvi puta smo je osvojili državnom nivou. To je veliko priznanje da i neka proizvodna industrija, prerađivačka industrija koja se temelji na vlastitoj proizvodnji može uspjeti u Hrvatskoj“, rekao je Pavlin za ZG-magazin. HS Produkt bavi se proizvodnjom pješačkog naoružanja, a planira i drugačiju proizvodnju.

„U budućnosti se planiramo širiti na neka nova tržišta, razvijati nove proizvode, vjerojatno ćemo izaći iz tog vojnog dijela i ići i na civilne proizvode“, dodao je Pavlin.

Microblink doo je tvrtka za istraživanje i razvoj tehnologije računalnog vida i inteligentne ekstrakcije podataka u sklopu mobilne aplikacije. Koristeći napredne neuronske mreže i tehnike strojnog učenja u tvrtki rade na razvoju točnog i brzog prepoznavanja teksta mobilnom kamerom.

„Ova nagrada za inovaciju je veliko priznanje za Microblink i za sve zaposlenike, za trud koji smo ulagali zadnjih pet godina i koji se valorizirao na tržištu. Tvrtka postoji od 2013. godine, imamo 45 stalno zaposlenih i još oko četrdesetak studenata. Razvijamo tehnologiju računalnog vida pomoću koje možemo na mobilnim telefonima čitati tekst sa slika koje dobivamo pomoću kamere telefona, to nam omogućuje da radimo rješenja za lakše plaćanje računa. Jednostavno se pročitaju podatci za plaćanje ili se za lakšu registraciju korisnika očitaju podatci s osobnih dokumenata“, pojasnio je Jurica Cerovec iz tvrtke Microblink. Dodao je kako tvrtka ima više od 350 klijenata diljem svijeta, a u Hrvatskoj odlično surađuje s bankama koji koriste njihova rješenja za plaćanje računa.

„Neki od naših većih korisnika u svijetu su Daimler, Jaguar, Nissan, Virgin Telekom. U budućnosti planiramo dalje usavršavati našu tehnologiju, razvijati se rasti i biti najbolji što možemo“, rekao je Cerovec.

Predsjednik uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić je rekao kako je nagrada prvenstveno priznanje svim zaposlenicima.

„Ona je temeljena na povjerenju svih naših osiguranika. Što se tiče naših zaposlenika, u njih ulažemo na više načina, prije svega u edukaciju. Samo prošle godine u edukaciju smo uložili 35 milijuna kuna. Posebno izdvajamo i za talente, a i novčana primanja u našoj su kompaniji natprosječna za hrvatske prilike. Sigurni smo da ćemo ovu nagradu dobiti i iduće godine“, rekao je za ZG-magazin Vanđelić.

Dobitnik Zlatne kune za životno djelo Franco Palma ima bogatu i uspješnu poslovnu karijeru, a tijekom svoje karijere je na prvo mjesto stavljao kvalitetu.

„Svaka nagrada koju dobivate za dugogodišnji rad je dobrodošla. Stvarno sam sretan zbog ove nagrade, a naročito mi je drago da je došla od HGK. Oduvijek sam bio gospodarstvenik, a Komora je gospodarstvo. Počeo sam u Rivieri Poreč, današnji Valamar Riviera, razvijao sam Rivijeru Poreč i doveo sam je do najbolje tvrtke u Hrvatskoj. Tajna mog uspjeha je ta što sam znao timski raditi, imao sam uvijek dobar tim uz sebe. Puno sam ulagao u svoje zaposlenike, jer ljudi su oni koji stvaraju. Što se tiče današnje gospodarske situacije nisam zadovoljan i uvijek se može puno više napraviti“, rekao je Palma.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni