Hrvatskoj trebaju djela, ne samo riječi

Hrvatskoj trebaju djela, ne samo riječi

Nažalost, veliki broj hrvatskih državljana u najboljim godinama na privremenom je radu i inozemstvu s tendencijom da to postane trajni boravak. Zbog toga upravo na iseljavanju i ekonomskoj emigraciji treba biti fokus političkih aktivnosti, ali to zahtijeva ne samo obećanja i riječi, već i djela

Žarko Delač

Žarko Delač

Najnoviji podaci o demokratskoj katastrofi u Hrvatskoj izgleda da ponajmanje zabrinjavaju političare jer i nadalje su trice i kučine u prvom planu. No nanjušili su kako umirovljenici sukladno takvim trendovima postaju sve značajnije biračko tijelo i eto nude se rješenja od enormnih povećanja mirovina do izgradnje velikog broja domova za starije i nemoćne.

No tko će za te mirovine zaraditi i kako mirovinske fondove napuniti nema racionalnih, stručnih i realnih obećanja. Naravno, kada i ne postoje, ali to nitko od njih ne želi otvoreno reći. Ipak, postoji samo jedan način, a to je povećanje zaposlenosti i veći broj radno sposobnih naših sugrađana koji će uplaćivati doprinose u mirovinske fondove.

Nažalost, veliki broj hrvatskih državljana u najboljim godinama na privremenom je radu i inozemstvu s tendencijom da to postane trajni boravak. Zbog toga upravo na iseljavanju i ekonomskoj emigraciji treba biti fokus političkih aktivnosti, ali to zahtijeva ne samo obećanja i riječi, već i djela. Ali sve dok se to ne promjeni za umirovljenike ne postoji optimističko rješenje za poboljšanje njihovog položaja i standarda. No isto tako moraju se zabrinuti i nastavnici jer neće imati kome predavati.

Negativni demografski trendovi

Ustvari spirala ugroženih profesija i urušavanja sadašnjeg načina života ne može se sagledati. Stoga podatak da je u zagorskoj općini Mihovljan ove godine umro 35 osoba, a rođene su 4 bebe mora i zvuči alarmantno. A uvriježeno je mišljenje kako je Slavonija najviše pogođena demografskim izumiranjem.

Negativni efekt rasta, a s druge strane smanjenje populacije trebao bi nam biti primjer Kosova ili prijetnje koje ovih dana možemo čuti na društvenim mrežama od militantnih islamista koji ismijavaju europske obitelji s jednim ili niti jednim djetetom za razliku od njihovih višečlanih obitelji.

Utrka za materijalnim bogatstvom i blagostanjem uništava našu zapadnu civilizaciju tako da i uvođenje cjelodnevne nastave možemo u to ubrojiti. Dodamo li k tome odmak od vjere i kršćanskih vrijednosti te stavljanje na pijedestal liberalne i zelene politike koje ne nude rješenja, morali bi se duboko zabrinuti. Ne samo zabrinuti, već i razmisliti o svojim stavovima i doprinosu društvenoj okolini bez da se samo oslanjamo na druge ili očekujemo samo pomoć od države.

U tom kontekstu treba se zapitati kako je moguće da jedna pjevačica s vrlo upitnom kvalitetom skladbi napuni pet puta Arenu u Zagrebu ili da u vodstvu jedne novokomponirane političke stranke koju podržava jedan dio birača nema bračnih veza ili ako ima svode se na ugovorni brak bez djece. Uzimajući stoga u obzir smjer i tendencije koje se događaju kod nas i u europskoj zajednici država vrlo je lako zaključiti kako hrvatski narod, jezik i običaju strelovito odumiru i uskoro ćemo postati izumrli narod, a hrvatski jezik arhaičan.

Sve manje mladih

Tko zna stoga kako bi danas Tin Ujević napisao svakidašnju jadikovku jer zavapio je kako je teško biti star, a tako mlad jer danas je mladih sve manje. Kada bi to razumjeli ne bi se slavila Noć vještica niti vodila briga samo o sebi i svojim užicima.

Sebičnost, oholost, jal, pohlepa i slični atributi pri tome su najveći neprijatelji našoj budućnosti a sve je to sadržano u Božjim zakonima koji se ne pridržavamo. Dovoljno je samo vidjeti predanost muslimana na molitvama i usporediti s kršćanima (kojih je ionako sve manje) i sve postaje jasnije.

No kao što su izumrle brojne, daleko mnogoljudnije civilizacije i narodi to predstoji i nama, pa će tako influenceri, event manageri, masterchefovi ili recimo partijaneri doći na svoje. A o nama će se voditi povijesna istraživanja i govoriti kako su bili tu od stoljeća sedmog ponosni i spretni ratnici koji su zaslužni bili i za predziđe kršćanstva, ali su na kraju izgubili bitku.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni