Hrvatsko – afrička suradnja na području visokih znanosti

Hrvatsko – afrička suradnja na području visokih znanosti

Afrička delegacija iz Bocvane, jedne od najrazvijenijih zemalja subsaharske Afrike i drugog po redu svjetskog proizvođača dijamanata, želi surađivati sa hrvatskim stručnjacima iz javnog zdravstva, forenzike, ortopedije, pedijatrije i sportske medicine

Kako bi se upoznali sa radom hrvatskih zdravstvenih djelatnika i drugih stručnjaka te u budućnosti intenzivirali suradnju, u Hrvatsku je ovih dana stigla delegacija iz afričke države Bocvane. Predvođena je rektorom tamošnjeg Sveučilišta dr. Thabom Fakom, čelnicima bocvanske policije i Ministarstva zdravlja Republike Bocvane. Kako su poseban interes inozemni gosti pokazali za rad sa hrvatskim stručnjacima s područja forenzičkih znanosti, javnog zdravstva, ortopedije, sportske medicine, pedijatrije odnosno visokog obrazovanja upriličit će se i susret s novinarima kako bi se informirala i šira javnost.

Organizatori susreta Nastavni Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Dječja bolnica Srebrnjak danas u 13 sati s afričkim gostima održat će press konferenciju u Velikoj dvorani zavoda u Mirogojskoj 16. Govorit će na skupu prof. dr. Dragan Primorac, dr. Zvonimir Šostar ravnatelj Zavoda, prof. dr . Branko Cavrić s katedre Sveučilišta u subsaharskoj Bocvani i prof. dr. Thabo Fakom. Republika Bocvana jedna je od ključnih zemalja SADC-a (Southern African Development Community) koju čine 15 država sa oko 250 milijuna žitelja. Taj je dio afričke zajednice zanimljiv svjetskom tržištu jer je Bocvana i drugi po redu svjetski proizvođač dijamanata.

U područje SADC-a razvijene su zemlje svijeta od početka ove godine uložile više od sto milijardi dolara dok je Bocvana za inozemnu edukaciju svojih stručnjaka s raznih područja izdvojila oko 2 milijarde dolara. Afrička se delegacija dosada sastala sa rektorom Splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem, predstavnicima nekolicine hrvatskih tvrtki (Genos laboratorij, Ericsson Nikola Tesla, Kroko i dr. Planirani su susreti i sa ministrom znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedranom Mornarom odnosno rektorom Sveučilišta u Zagrebu pror. dr. sc. Damirom Borassom, ravnateljem policije Vladom Dominićem i ravnateljem Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić doc. dr. sc. Gordanom Mršićem. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni