Hrvatski voćari besplatno će dijeliti jagode jer ih trgovački lanci ne žele

Hrvatski voćari besplatno će dijeliti jagode jer ih trgovački lanci ne žele

Ogromni uvoz jagoda u Hrvatsku razlog je zašto domaće čak i na vrhuncu sezone neki trgovački lanci odbijaju. Stoga su domaći uzgajivači jagoda najavili za danas ujutro veliki prosvjed pred trgovinom Plodina pokraj zagrebačkog Arena centra, gdje će, kako su najavili dijeliti svoje jagode. No kažu kako Plodine nisu jedine gdje se ne prodaju hrvatske jagode, piše Večernji list.

Pri odabiru lokacije odlučilo je to da je riječ o ‘nacionalnom’ lancu koji sabotira domaću proizvodnju, ili barem tako tvrde u Hrvatskoj voćarskoj zajednici, udrugama proizvođača Zagreba i zagrebačkog prstena, Vrgorca te voćara i vinogradara Moslavine.

»Svoje jagode više neću ni brati. Svatko tko želi može doći na moju njivu u Velikoj Ludini i sam si ubrati kilogram jagoda za pet kuna«, rekao je za Večernji Igor Faltis iz moslavačke udruge.

No problem s voćarima je što su neorganizirani i nemaju količine koje traže trgovački lanci. Stoga u Hrvatsku ulaze tegljači s jagodama po euro za kilogram koje se cijelu noć iz Italije voze do Hrvatske. One se moraju brzo rasprodati pa se kilogram prodaje i za manje od 10 kuna, a to domaćim proizvođačima ruši cijenu. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni