Hrvatski umjetnici izlažu u Beču

Hrvatski umjetnici izlažu u Beču

U galeriji autrijskog umjetničkog udruženja Künstlerhaus u Beču, u četvrtak se otvara skupna izložba hrvatskih i austrijskih umjetnika Prostori između zemlje i vode koja ostaje otvorena do 25. siječnja 2015. Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Republike Austrije, a prethodio joj je dvotjedni simpozij na temu „Prostori između zemlje i vode“ – otoci“ na kojem je stvorena podloga za zajednički projekt. Nakon simpozija produbili su se kontakti i došlo je plodonosne i nadahnjujuće suradnje austrijskih i hrvatskih sudionika.

Tamo gdje se voda spaja sa zemljom, tu nastaju dodirne točke, životni prostori, kulturni prostori, prostori susreta, krajolici u kojima se susreću kontinent i more; gdje se planinski element stapa s morskim i gdje su elementi vode i zemlje u stalnom pokretu, ostavljajući jedan na drugom tragove i stalno utječući jedan na drugi. Svjesni toga, umjetnici svojim istančanim zapažanjem detalja i nepomućenim pogledom na prirodu, kulturu i čovjeka traže svoj vlastiti pristup spajanju elemenata, tvoreći tako poveznice prema povijesnim događajima i današnjim oblicima života. Na taj način nastaju djela u kojima ove dodirne točke postaju vidljive i koja pristupaju temi na najraznolikije načine.

Od hrvatskih umjetnika predstavljaju se: Josip Zanki (grafika, instalacija, video), Martina Mezak (videoinstalacija), Stipan Tadić (slika), Ivan Fijolić (skulptura), Igor Juran (videoinstalacija), Ana Elizabet (skulptura), Domagoj Blažičević (videoinstalacija), Davor Sanvincenti (fotografija i videoinstalacija).

Od autrijskih umjetnika sudjeluju Alfred Graf, Silvia Maria Grossmann, Luise Kloos, Wilhelm Scheruebl, Gerlinde Thuma i Fridolin Welte.

Autorica projekta, kustosica i selektorica umjetnika je Silvia Maria Grossmann. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni