Hrvatski trijenale keramike u Vinkovcima

Hrvatski trijenale keramike u Vinkovcima

Nakon Rijeke, Šibenika, Zagreba, Ljubljane, Valpova i Našica, žirijem odabrana 24 hrvatska umjetnika izlažu svoja djela na izložbi 4. Hrvatski trijenale keramike koja se otvara se u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnina „Slavko Kopač“ u četvrtak, 20. veljače 2020. u 18 sati. Posebno su izložena i djela još osmero hrvatskih umjetnika, koja su nastala pedesetih i šesdesetih godina u keramičkoj radionici Otto Krauthacker u Zagrebu te djela osmero članova žirija koji su keramičari, pa se na izložbi se mogu vidjeti djela ukupno 40 umjetnika.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, a o njoj će govoriti Hanibal Salvaro, član Međunarodne akademije za keramiku i autor izložbe. Domaćin izložbe je Hrvoje Vulić, prof, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci koji je i organizator izložbe.

Autor izložbe Hanibal Salvaro kaže da je većina izložbi hrvatske keramike klupskog karaktera, jer uglavnom izlažu samo članovi pojedinih udruženja pa je u takvoj konstelaciji 2008. pokrenut Hrvatski trijenale keramike sa zadaćom da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva, na kojoj se mogu natjecati svi hrvatski umjetnici, neovisno kojeg su društva članovi, ali vrednovani uz pomoć vrlo kvalitetnog međunarodnog žirija, u kojem uvijek ima mjesta i za ponekog svjetski priznatog umjetnika koji je član međunarodne akademije za keramiku u Ženevi. Time je Triejenale dobio svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, a što olakšava prezentaciju u inozemstvu. Bilježimo nastupe u Sloveniji, Makedoniji i Argentini.

Radove izlažu: Vedrana Balković, Sandra Ban, Vanda Bilinski, Nadica Eichhorn, Nevenka Francisković, Danijela Grubišić, Đurđica Horvat, Marinko jelača, Tončica Jelača Marijančević, Nartina Kamenečki, Klara Kinkela, Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Marta Mlunić, Orjenka Mirjan, Biserka Orešković, Bruno Paladin, Ivana Petan, Valerija Polanec, Melita Tomas, Iva Višković i Ivančica Vončina.

Dobitnica Zlatne plakete je Ivana Petan, a dobitnice Srebrenih plaketa su Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marijančević. Također je Nadici Eichhorn dodijeljena otkupna Nagrada Saponija, a Tončici Jelača Marijančević otkupna Nagrada Isa.

Pokrovitelji 4. Hrvatskog trijenala keramike su dosadašnja Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, Grad Osijek, Grad Rijeka, Grad Šibenik i Grad Zagreb.

Izložba traje do 3. ožujka 2020.

Izložba je realizirana uz slijedeće podrške i donacije: Izlagači, Igor Čatić, Saponia, ISA, Wienerberger, Keramika Nova, Krka (novo Mesto), NP Krka, TZG Hvara, TZ Baranje, TZG Opatije, TZG Siska, TZG Visa, suorganizatori te donatori koji su htjeli ostati anonimni.

Medijski pokrovitelj:

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni