Hrvatski stručnjaci pomagat će Afrikancima u sustavu javnoga zdravstva

Hrvatski stručnjaci pomagat će Afrikancima u sustavu javnoga zdravstva

Zadovoljstvo je veće jer je Hrvatska odnijela primat nad glasovitim Sveučilištima Harvard i Pennstate

Stručnjaci Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ gostovat će kao predavači na afričkom Sveučilištu u Bocvani, a studenti tamošnjeg Sveučilišta dio će svoje prakse obavljati u istoimenom Zavodu u Zagrebu u Mirgojskoj 16. Zaključak je to prosinačkog susreta afričke delegacije iz Bocvane s predstavnicima Zavoda iz Mirogojske. Hrvati će Afrikancima pomagati u implementaciji javnoga zdravstva u društvu, istaknuo je to dr. Zvonimir Šostar ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji je uz Dječju bolnicu Srebrnjak i Specijalnu bolnicu „Sv. Katarina“ organizator prosinačkog susreta afričke i hrvatske delegacije. Zadovoljstvo je veće jer je Hrvatska odnijela primat nad glasovitim Sveučilištima Harvard i Pennstate jer je prof. dr. Thabo Fako rektor Sveučilišta u Bocvani za suradne ustanove odabrao hrvatske stručnjake.

Prof. dr. Dragan Primorac istaknuo je kako je svrsishodan posjet Afrikanaca bio i rektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimunu Anđelinoviću kao i Dječjoj bolnici Srebrnjak te Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“ odnosno nekolicini hrvatskih tvrtki. Upriličeni su i susreti sa ravnateljem policije Vladom Dominićem kao i predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem. Afrička je delegacija posebno zanimanje iskazala za razvoj suradnje u području forenzičkih znanosti, javnog zdravstva, ortopedije, sportske medicine, pedijatrije te znanosti i visokog obrazovanja.

Razvijanje prijateljstva

Međusobnom suradnjom i raznim partnerstvima rečeno je, omogućit će se uvođenje navedenih znanosti u sustav Republike Bocvane. Dr. Primorac je istaknuo i važnost društvene uloge zagrebačkog Zavoda u Mirogojskoj 16, jer je njegovo iskustvo u aktivnostima javnog zdravstva veliko pa ga može primijeniti i u stvarnom životu Bocvane. Rektor afričkog Sveučilišta prof. dr. Thabo Fako izrazio je želju da pored Zagreba posjeti Split i Zadar jer u ovoj je misiji važno i „razvijati prijateljstvo koje je posvećeno trudu za napredak u društvu i svijetu“, kazao je afrički gost. Zbog toga su dodao je „osmišljena strategija i partnerstvo itekako važni“.

U nastojanju da Sveučilište u Bocvani učini relevantnim Thabo je rekao da su članovi njegove delegacije i predstavnici policije, Ministarstva zdravlja i profesori bocvanskog Sveučilišta. Ideja da to Sveučilište surađuje s drugim ustanovama u svijetu proizlazi iz stava „…kako znanje nije samo u Sveučilištu već i u istraživačkom radu vojske i policije, stoga je važno navedeno shvatiti i prepoznati kako bi se ostvario napredak“ zaključio je dr. Fako. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni