Hrvatski specijaliteti na europskom stolu

Hrvatski specijaliteti na europskom stolu

Vukovarsko-srijemska županija u okviru svojih aktivnosti na promociji tradicionalnih i autohtonih proizvoda, u suradnji sa zagrebačkim Centrom za kulturu prehrane, organizirala je jučer panel o budućnosti hrvatskih specijaliteta na europskom stolu na kojem su sudjelovali novinari, konzultanti, proizvođači te predstavnici Županije.

Uvodnu riječ o mogućnostima i zahtjevima europskog tržišta za autohtone i tradicionalne proizvode dala je Ana Marušić Lisac iz Centra za kulturu prehrane, te otvorila panel o specifičnostima uzgoja i prerade crne slavonske svinje s proizvođačem Adamom Zvonarevićem iz Starih Mikanovaca. On je naglasio važnost prirodne ishrane te dugotrajnog tova svinja kojim se dobiva na kvaliteti mesa.

Ljubica Klobučić Grgas iz Vukovarsko – srijemske županije naglasila je važnost potpore Županije ovakvim proizvođačima, budući da 2003. nije bilo niti jednog registriranog proizvođača, a danas ih je 15, koje Županija kontinuirano podupire. Tome je pridonijela i povećana potražnja za kvalitetnom sirovinom budući da tradicionalni proizvodi predstavljaju iznimno nasljeđe i bogatstvo, a Županija vidi svoju odgovornost u tome da ih sačuva za buduće generacije.

Književnica i novinarka Božica Brkan održala je predavanje na temu Čvarci: od nusproizvoda do specijaliteta. Naglasila je povećanu popularnost čvaraka kao proizvoda unatoč dugogodišnjim negativnim prehrambenim stajalištima, te se osvrnula na čvarke i svinjsku mast u kontekstu hrvatske kuhinje. Nakon predavanja uslijedilo je kušanje slavonskih delicija: suhih čvaraka, svježe istiještenih čvaraka, te žganaca sa čvarcima, lukom i slaninom. Još jednom je potvrđena raskoš slavonskih jela za europski stol! (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni