Hrvatski skladatelji u ozračju HRT-ove pretplate

Hrvatski skladatelji u ozračju HRT-ove pretplate

(Foto: Ud)

Nedavno su neki od političara doveli u pitanje visinu pretplate tražeći pretvaranje HRT-a u informativni program. Takvi političari-populisti, rijetko zalaze na kulturna događanja i ne znaju da postoje 4 stupa promicanja hrvatske glazbene kulture

Igor Čatić

U srijedu 7. prosinca 2016. u MSU-ovoj dvorani Gorgona održan je tradicijski koncert Jazz orkestra HRT-a posvećen novim jazz skladbama hrvatskih autora. Komentatorski osvrt propituje i udio promicanja vrhunske glazbene kulture u spornoj visini obvezne pretplate. Čiji iznos dovode u pitanje neki političari. Koncert je organiziran u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja.

Na koncertu je izvedeno 12 skladbi koje su po prvi puta javno izvedene u ovom obliku za veliki orkestar. Nemoguće je osvrnuti se na sve kompozicije, izabiru se samo karakteristične. Izvrsna je bila zamisao da u nekim skladbama i kompozitori sudjeluju kao izvođači.

Triju skladateljica vokalnog jazza, Leli Kaplowitz, Dini Rizvić i Lani Janjanin koja je nastupila s novom skladbom, pridružila se i skladateljica i pjevačica Astrid Kuljanić. Skladbu Something Bad, posvetila je svom ocu, akademiku Elsi Kuljaniću. Dakle, sada imamo kvartet skladateljica. To pokazuje važnost da postoji izvođačko tijelo poput Jazz orkestra.

Po »hrvatskom štihu«, najdojmljivija je bila skladba saksofonista Maka Murtića Song of Sorrow ili kako je prevedeno Navek je tako. »Kompozicija je nadahnuta turbulentnom poviješću ovih prostora, u kojoj se osjećaju folklorni utjecaji Bugarske, Makedonije i Međimurja te kajkavskog književnog jezika«, napisao je Davor Hrvoj u programu. Izvrsnoj izvedbi pridonio je vokalni duo u kojem je M. Račić imala naglašeniji udio.

Treba istaknuti trostavačnu skladbu umjetničkog voditelja i dirigenta Andreasa Marinella: Koncert za rog i jazz orkestar. Osobno, najdojmljivija je bila završna skladba Čaj protiv sedam lopova. Skladbu je napisao i kao solist na udu nastupio je Zoran Majstorović.

Što povezuje ovaj vrlo uspješni koncert Big-banda i pretplatu HRT-u? Nedavno su neki od političara, vjerojatno iz populističkih razloga doveli u pitanje visinu pretplate. Tražeći, među ostalim pretvaranje HRT-a samo u informativni program, uz napomenu da se o simfonijskom orkestru može razgovarati. Takvi političari-populisti, rijetko zalaze na kulturna događanja. Stoga ne znaju da postoje 4 stupa promicanja hrvatske glazbene kulture.

To su sve bolji Simfonijski orkestar, koji je primjerice bio izvrsna podloga za nedavni nastup u Lisinskom, svjetski sve poznatije pjevačice, Marine Rebeka. Tu je Zbor HRT-a, koji koncertira 12. prosinca, poslije uspješnog nastupa u Zagrebu, zajednički s austrijskim glazbenicima u Beču pod vodstvom Tončija Bilića. Uspješan rad Tamburaškog orkestra je pak od iznimne važnosti za hrvatsku tradicijsku glazbu. A Jazz orkestar djeluje već gotovo sedam desetljeća. Hoće li se zbog koje kune u pretplatiti, ugasiti po zamisli nekih političara te okosnice hrvatske glazbene kulture? Mislim da se to ne smije dopustiti.

Bilo je užitak nazočiti tom koncertu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni