Hrvatski savez slijepih obilježio 76 godina djelovanja

Hrvatski savez slijepih obilježio 76 godina djelovanja

Na svečanoj akademiji povodom 76. obljetnice, Hrvatski savez slijepih predstavio je rezultate i ciljeve EU projekta ”Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe” te je dodijelio ”Nagradu 16. lipanj” pojedincima koji su doprinijeli unaprjeđenju života slijepih osoba.

Na svečanoj akademiji održanoj u srijedu, 15. lipnja u dvorani kazališta Vidra, Hrvatski savez slijepih obilježio je 76 godina postojanja i djelovanja.

„Hrvatski savez slijepih učinio je puno po zapošljavanju slijepih, na rehabilitaciji i obrazovanju, pokušavamo na svim poljima ostvariti punu inkluziju i integraciju u društvo. Savez je ostao stožer i krovna udruga i bit će to za sve udruge u kojima se odvijaju glavnine aktivnosti koje su naše članice i naš ponos“, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

U sklopu svečanosti, izvršna direktorica Hrvatskog Saveza slijepih Andreja Veljača pred okupljenima je govorila o potencijalima i potrebama s kojima se Savez susreće te uspjesima i izazovima koji slijede u narednom razdoblju.

Veliki izazovi

„Potreba još uvijek ima, nažalost, više nego što smo svi zajedno kao udruge i institucije u mogućnosti zadovoljiti. Kad pomognemo jednoj slijepoj osobi koja je u potrebi, postigli smo mali uspjeh i kad stavimo sve te uspjehe zajedno, onda možemo o nečemu pričati“, kazala je Veljača. Dodala je kako su pred njima veliki izazovi.

„To su, prije svega, Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji koji će nam konačno omogućiti da imamo jedan sustav koji će nam garantirati da će nam te usluge koje trebamo kao slijepe osobe biti kvalitetne i od pomoći’“, istaknula je.

I ove je godine dodijeljena Nagrada ”16. lipanj”. Nagrada se dodjeljuje slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Ovogodišnja dobitnica za svoj doprinos je Vesna Leiner, dugogodišnja muzejska savjetnica pedagoginja i voditeljica pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju Grada Zagreba.

Zadnjih godina je napravljeno novih muzeja, a nijedan nije prilagođen osobama s invaliditetom. U nekima nema ni dizala. Tu bi trebalo nešto napraviti i da to postane obaveza svih. Najveću pogrešku u životu napravi osoba koja nije napravila ništa zato što je mogla napraviti malo. Dakle, male stvari čine život ljepšim i boljim, izjavila je Leiner.

Nacionalna krovna organizacija

Hrvatski savez slijepih je nacionalna krovna organizacija koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Saveza čine 26 lokalnih, županijskih, odnosno gradskih udruga slijepih koje svojim područjem djelovanja pokrivaju cjelokupni teritorij Republike Hrvatske, a u koje se slijepi građani neposredno učlanjuju.

Svečanosti su prisustvovali Margareta Mađerić, državna tajnica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske; Ljubica Lukačić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru, Markica Župan Galić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja te Darijo Jurišić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni