Hrvatski savez slijepih o novom Zakonu o socijalnoj skrbi

Hrvatski savez slijepih o novom Zakonu o socijalnoj skrbi

»Usvojenjem navedenog Nacrta Zakona položaj osoba s invaliditetom bi se mogao dodatno pogoršati«, upozoravaju u Savezu

Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“, Hrvatski savez slijepih i ove godine na 4. siječnja obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma, odnosno brajice. S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleovog pisma u životu slijepih osoba kao preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanje u život zajednice.

Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleova pisma svake godine nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pismeno se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Ovogodišnje obilježavanje Brailleovog pisma stavlja naglasak na Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi koja je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Naime, usvojenjem navedenog Nacrta položaj osoba s invaliditetom bi se mogao dodatno pogoršati. Stoga se od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike traži da se pri donošenju Zakona u obzir uzmu prijedlozi Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Traži se i uvođenje inkluzivnog dodatka te zakonskog uređenja usluge asistencije kao temeljnog ljudskog prava osoba s invaliditetom.

Također, među gorućim pitanjima, smatra se i pitanje ostvarivanja prava na osobnu invalidninu te se predlaže ukidanje cenzusa kao osnove za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni