Hrvatski šahovski turnir u sklopu 18. Međunarodnog rješavačkog natjecanja

Hrvatski šahovski turnir u sklopu 18. Međunarodnog rješavačkog natjecanja

(Foto: U13, mlade nade: Fran Sarač, Domink Delibašić, David Capjak i Rafaella Nevistić)

U nedjelju 23. siječnja 2022. u Zagrebu je održan hrvatski turnir u sklopu 18. Međunarodnog rješavačkog natjecanja.

Međunarodno rješavačko natjecanje je projekt Svjetske federacije za šahovsku kompoziciju (WFCC) i održava se svake godine krajem siječnja, simultano u više od 30 zemalja širom svijeta . Natjecanje u svim zemljama počinje u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu i se odvija u tri kategorije.

U glavnoj kategoriji nastupaju najjači rješavači, druga kategorija namijenjena je rješavačima s međunarodnim rješavačkim rejtingom manjim od 2000 bodova, a treća kategorija namijenjena je djeci do 13 godina starosti. Po završetku turnira rezultati se šalju glavnim organizatorima na provjeru i početkom veljače objavljuju se objedinjeni rezultati.

Hrvatski turnir u sklopu ovog natjecanja održava se redovito, uz izuzetak 2021. godine kada nije održan zbog pandemije i posljedica potresa.

Ove je godine zbog pandemije broj natjecatelja u Zagrebu bio ograničen na 13. Najuspješniji rješavač u glavnoj kategoriji bio je Branko Udovčić s osvojenih 27,5 od mogućih 60 bodova. Slijedili su: junior Ante Leon Starčević s 20, Damjan Horvat sa 14, Bruno Kos 11, Mihael Kovač 9,5 i junior Šimun Damjanović sa 7 bodova.

U drugoj kategoriji najuspješniji je kadet Nikola Kos s osvojenih 28 od mogućih 60 bodova, druga je bila juniorka Nora Berdalović s 23, a treći Zdenko Bender s 19 bodova.

U kategoriji kadeta do 13 godina najuspješniji su bili Fran Sarač i Dominik Delibašić s osvojenih 27 od mogućih 30 bodova, a malo je brže rješenja predao Fran Sarač. Treće mjesto zauzela je Rafaella Nevistić sa 16 a četvrto David Capjak s 12 osvojenih bodova.

Hrvatske rješavačice i rješavači s nestrpljenjem čekaju objedinjene svjetske rezultate koji će biti poznati početkom veljače.

Za ZG-magazin, Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni