Hrvatski robot RONNA izložen na sajmu MEDICA u u Düsseldorfu

Hrvatski robot RONNA izložen na sajmu MEDICA u u Düsseldorfu

(Foto: RONNA simulira preciznu stereotaktičku neurokiruršku operaciju)

Na najvećem europskom međunarodnom sajmu medicinskih tehnologija – MEDICA 2017., održanom od 13.11.-16.11.2017. u Düsseldorfu, tvrtka Klimaoprema je, kao dugogodišnji izlagač, na svojem izložbenom prostoru predstavila RONNU, neurokirurški robot razvijen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkoj bolnici Dubrava.

Klimaoprema i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba surađuju posljednjih nekoliko godina na predmetima robotizacije proizvodnje te na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. Povezivanje industrijskih i znanstvenih resursa pridonosi stvaranju inovativnih proizvoda koji imaju direktan utjecaj na smanjenje troškova proizvodnje, uštedu energije, smanjenje emisije štetnih plinova, kao i druge društvene dobrobiti.

Klimaoprema je vodeći proizvođač čistih prostora i operacijskih dvorana te je u tom smislu povezana s robotom RONNA i kao proizvodom i kao uslugom. Klimaoprema je predstavila suvremenu operacijsku dvoranu sa antibakterijskim zidovima i stropovima, operacijskim istrujnim stropom i drugim elementima. Unutar operacijske dvorane nalazio se dvoručni robot RONNA koji je simulirao preciznu stereotaktičku neurokiruršku operaciju. Delegaciju FSB-a predstavljali su prof. dr. sc. Bojan Jerbić te asistenti dr. sc. Marko Švaco i Josip Vidaković, a ispred KBD-a bili su doc. dr. sc. Darko Chudy i Domagoj Dlaka, dr. med.

Na sajamskom štandu Klimaopreme (s lijeva na desno): Josip Vidaković, doc.dr.sc.Darko Chudy, prof.dr.sc.Bojan Jerbić, dr.sc. Marko Švaco, dr.med.Domagoj Dlaka

Zajednički je nastup privukao brojne posjetitelje i polučio izniman interes za prikazane tehnologije.

MEDICA je ove godine održana u 19 hala, koje se protežu na gotovo 1.3 milijuna neto četvornih metara, a izlagalo je oko 5.200 izlagača iz cijelog svijeta. Procjene su da je sajam posjetilo oko 123.500 posjetilaca iz 130 zemalja. (ZG-m)