“Hrvatski prirodoslovni muzej želi potaknuti sve da im se doniraju privatne kolekcije”

“Hrvatski prirodoslovni muzej želi potaknuti sve da im se doniraju privatne kolekcije”

U četvrtak, 8. ožujka 2018. u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvara se izložba “Zbirka mekušaca Mikula” u sklopu programa “Kultura doniranja” posvećenog promoviranju ove plemenite geste.

Činjenica je da u Hrvatskoj postoje brojni pojedinci koji se bave kolekcionarstvom prirodnina ulažući u svoj hobi velik trud i vrijeme. Isprva male, privatne kolekcije često postanu ozbiljne zbirke neizmjerne kulturne i znanstvene vrijednosti. Nažalost, često se dogodi na nakon smrti kolekcionara zbirke propadnu ili budu rasprodane pritom gubeći svaki trag. Stoga, Hrvatski prirodoslovni muzej kao matična ustanova za prirodoslovlje želi potaknuti i ohrabriti sve kolekcionare na donaciju svojih zbirki muzeju. Tim činom zbirci se osigurava profesionalna skrb što jamči sigurnosti i zaštitu od propadanja.


U svrhu promoviranja ove plemenite geste Muzej će predstaviti posljednje doniranu zbirku mekušaca Miroslava Mikule iz Zagreba. Ovaj umirovljeni sveučilišni profesor elektrotehnike u slobodno se vrijeme bavio prikupljanjem ljuštura mekušaca (puževa, školjkaša, glavonožaca i ostalih manjih skupina) na području Hrvatske, ali i nekih egzotičnih zemalja poput Australije, Indonezije i Filipina. Iako po zanimanju nije bio biolog, profesor Mikula je osim samog prikupljanja mekušaca veliku pozornost posvetio njihovoj determinaciji i sistematskoj raspodjeli. Sama zbirka sadrži više tisuća primjeraka ljuštura mekušaca raspoređenih u nekoliko stotina vrsta, a zastupljene su i neke rijetke i endemične vrste što joj daje dodatnu muzeološku i znanstvenu vrijednost.  Kroz više stotina zanimljivih eksponata izloženih na isti način kako ih je u svojoj zbirci organizirao sam donator posjetitelji izložbe upoznaju raznolikost i ljepotu mekušaca te zanimljivosti o njihovoj biologiji, ekologiji i rasprostranjenosti.

Pored izložene zbirke, poseban dio izložbe posvećen je upoznavanju posjetitelja s pojmom kulture doniranja. Cilj izložbe jest potaknuti na aktivno sudjelovanje u stvaranju i obogaćivanju fundusa muzeja. Upravo su donacije u mnogim slučajevima poslužile kao pokretač osnivanja muzeja u Hrvatskoj, a i sam Hrvatski prirodoslovni muzej je određeni dio svoga fundusa stekao upravo donacijama. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni