Hrvatski prirodoslovni muzej staje uz bok muzejima europskih metropola

Hrvatski prirodoslovni muzej staje uz bok muzejima europskih metropola

U atriju Klovićevih dvora je danas je predstavljen projekt “Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej”.

Riječ je trenutno o najvećem projektu u kulturi u Gradu Zagrebu u sklopu kojeg će se do kraja 2023. godine rekonstruirati i dograditi Palača Amadeo. Uz veći prostor Muzej će dobiti suvremenu opremu, multimedijalnu dvoranu, akreditirane laboratorije, suvenirnicu i kafić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 69,3 milijuna kuna od čega je gotovo 57, 3 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 12 milijuna kuna uložit će Grad Zagreb.

Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović spomenula je da će Zagreb od ovog projekta imati višestruke koristi. Među njima su jačanje cjelogodišnje turističke ponude, uvođenje novih kulturnih i obrazovnih sadržaja te otvaranje 12 novih radnih mjesta.

Ravnateljica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld ukazala je na podatke Svjetske turističke organizacije po kojima se više od 40 posto turista odlučuje posjetiti neku destinaciju upravo zahvaljujući kulturi i kulturnim sadržajima.

Naglasila je da će osim što višestruko pridonosi jačanju kvalitete turističke ponude ovaj projekt značajno revitalizirati Gornji grad, a posebno Palaču Amadeo.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević rekla je da se danas na području Zagreba provode projekti koji se odnose na ustanove u kulturi vrijedni oko 500 milijuna kuna.

“U Hrvatsku, u zagrebačku kulturu na neki način će se iz Europe sliti dvije milijarde kuna, a četvrtina tog novca bit će angažirana u ustanove u kulturi na području Zagreba”, izjavila je. Podsjetila je da su na Gornjem gradu već dva gradilišta te se obnavljaju Gornjogradska gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog koje su stradale u potresu.

„Projektima obnove pridružuje se i Hrvatski prirodoslovni muzej, na što smo u Gradu Zagrebu ponosni”, zaključila je Pavičić Vukičević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni