Hrvatski pomorci u Arktičkoj ekspediciji – 140 godina poslije

Hrvatski pomorci u Arktičkoj ekspediciji – 140 godina poslije

Zemlju Franje Josipa otkrila je Austro-ugarska arktička ekspedicija, koja je brodom “Admiral Tegetthoff” tijekom dvogodišnjeg boravka na Arktiku, od 1872 do 1874 godine  otkrila to novo otočje. Na brodu “Tegetthoff” od 24 člana posade, pola posade je bilo s hrvatskog dijela Jadranske obale

U kino dvorani Tehničkog muzeja, u četvrtak 7. studenoga, u 18 sati održati će se zanimljivo predavanje nazvano „140 godina poslije“, koje je posvećeno obilježavanju 140 obljetnice otkrića Zemlje Franje Josipa i učešća hrvatskih pomoraca u Arktičkoj ekspediciji 1872-1874 godine, u Vardou i Oslu u Norveškoj.

Zemlju Franje Josipa otkrila je Austro-ugarska arktička ekspedicija, koja je brodom “Admiral Tegetthoff” tijekom dvogodišnjeg boravka na Arktiku, od 1872 do 1874 godine  otkrila to novo otočje. Na brodu “Tegetthoff” od 24 člana posade, pola posade je bilo s hrvatskog dijela Jadranske obale. Obilježavanje otkrića Zemlje Franje Josipa oganizirali su u Norveškoj, Norveško-mađarsko društvo, Norveško-hrvatsko društvo, Norveško-češko društvo, Norveško-austrijsko društvo, te korespondentna društva po Evropi, kao Hrvatsko-Norveško društvo u Hrvatskoj.

Glavno obilježavanje otkrića Zemlje Franje Josipa odvijala se kroz dvodnevnu znanstvenu konferenciju u Vardou, mjestu u Arktičkom dijelu Norveške, u koje su se učesnici  Austro ugarske ekspedicije  vratili 1874 godine. U Vardou su se ove jeseni  okupili i brojni potomci učesnika Polarne ekspedicije, iz Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Norveške. U spomen otkrića Zemlje Franje Josipa i sretnog povratka u Evropu, u Vardou je postavljena komemorativna ploča sa svim imenima učesnika ekspedicije i kartom novootkrivenog otočja. Po dovršetku skupa u Vardou, u Oslu je za diplomatski kor u Mađarskoj ambasadi, organizirano  predstavljanje  projekta obilježavanja otkrića Zemlje Franje Josipa, uz prigodna predavanja.

Predavač će biti Miljenko Smokvina. Organizatori predavanja su : Hrvatsko – Norveško društvo i tehnički muzej. Ulaz je slobodan. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni