Hrvatski otočki proizvodi na glavom zagrebačkom trgu

Hrvatski otočki proizvodi na glavom zagrebačkom trgu

Ponuda n se sastoji od izvornih gastro delicija ekološke proizvodnje, sireva, domaćih vina i likera, maslinova ulja, domaćeg meda, suvenira, prirodne kozmetike na bazi otočkih miomirisnih biljaka…

Na glavnom zagrebačkom trgu održava se promocija hrvatskih otočkih proizvoda. Sve do subote, 30. travnja, svi zainteresirani mogu doći na Trg bana Jelačića i provjeriti što sve nude proizvođači s hrvatskih otoka.

Pokretačica projekta “Hrvatski otočni proizvod” Ljubica Ajduković-Ugarković iz Ministarstsva regionalnoga razvoja i fondova EU nazvala je ovu promociju dijelom jedinstvenoga projekta u Europi jer objedinjuje proizvode na otoku, nematerijalnu baštinu i suvenire, a temeljnji cilj  je ostanak stanovništva na otocima, naročito mladih.

U projekt je uključeno 219 proizvođača koji imaju oznaku za 628 proizvoda i proizvodnih linija.

Na Trgu bana Jelačića predstavlja se njih 20 s desetak otoka (s Visa, Lastova, Korčule, Brača, Pelješca, Dugog otoka Pašmana, Hvara, Paga i Raba). Riječ je o projektu malih serija te proizvodima vrhunske kvalitete. Proizvođači za svoje proizvode dobivaju oznaku na tri godine. Proizvođači-nositelji oznake “Hrvatski otočni proizvod” zaista imaju što ponuditi jer su naši otoci ekološke oaze. Promocija otočkih proizvoda održava se dvaput na godinu.

Otočna ponuda na ovogodišnjoj promociji sastoji se od izvornih gastro delicija ekološke proizvodnje, sireva, domaćih vina i likera, maslinova ulja, domaćeg meda, suvenira, prirodne kozmetike na bazi otočkih miomirisnih biljaka ( lavanda, ružmarin, smilje…).

Koliko je ova promocija ekonomski doista isplativa proizvođačima-izlagačima, bitno je pitanje. Jer, da bi se došlo, primjerice, od Visa do Zagreba, potrebno je čak dvije i pol tisuće kuna. Hoće li Vlada po tom pitanju poraditi i pomoći proizvođačima u njihovu radu tek trebamo vidjeti. Činjenica jest da treba stimulirati proizvođače kako bi bili produktivni i konkurentni i izvan sezone.

M. Funda