Hrvatski nogometaši rekli “da” plastici

Hrvatski nogometaši rekli “da” plastici

Iz dnevnika jednog prpošitelja

 (Foto: Nike)

Ponovno se javlja Prpošitelj s izrazito pozitivnim vijestima za plastiku. Osim nogometaša, veliko DA plastici, ali i gumi, izrekli su autori na skupu „Plastika – Jučer, danas, sutra“, 9. rujna 2022. Održanom u povodu pedesete obljetnice osnivanja usmjerenja „Prerada polimera“ na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. No, najprije što znači riječ prpošitelj.

Prpošitelj

Sve učestalije me pitaju: Što Vam/Ti znači Prpošitelj? Poznato je da stvaram hrvatske riječi, pa je stvoren i prpošitelj. No, to je sve uzaludniji posao. Pa tako i naziv prpošitelj. Mi trebamo setove, umjesto skupa mjera, uvodimo boksove, umjesto spremnika, ili dizajniramo, čak i ono za što smo nekada rabili nazive projektiranje, konstruiranje i dizajniranje. Dizajniranje je samo davanje ili propisivanje konačnog oblika materijalnoj tvorevini.

Ne samo usput. Hrvatski nastavnici i znanstvenici ne mogu se dogovoriti oko jednostavne istine. Tko je najvažniji u stvaranju materijalnih dobara. Zovem ih zavodima za proizvodnu tehniku, može i samo proizvodno strojarstvo. Kada oni načine opremu za sebe ili druge, to je strojogradnja. Proizvode li materijalne tvorevine, to su proizvođači dijelova.

Kada postoji ta osnova, mogu nastupiti digitalci, robotičari i automatičari. Bit će proizvodnja materijalnih dobara; brža, kraća, energijski djelotvornija. To može napisati samo jedan prpošitelj.

Prpoše se ptice na čijim su krilima nataložene različite čestice. Od kojih se čiste mahanjem krilima, prpoše se. Prpošitelji su ljudi koji su stekli „čestice“ znanja tijekom duljeg vremena. Sada mašu tipkama računala. Zato ne treba čuditi da cjelovite slike bolje vide starije osobe s puno praktičnoga i životnog iskustva. A ne znanstvene ili druge „zvijezde“ ili „zvjezdice“ koje dodaju još nešto znanju na „vrhu igle“. Posebna su skupina mladci, koji u „garažama“ stvaraju veličanstvena nova rješenja.

Plastika – Jučer, danas, sutra

Po gašenju 2016. Društva za plastiku i gumu i časopisa Polimeri, Hrvatska je ostala bez posebnog medija koji bi objedinjavao strana iskustva i prenosio ih u hrvatsku plastičarsku i gumarsku zajednicu. Tu dužnost je uz potporu nekolicine entuzijasta s FSB-a preuzeo portal ZG-magazin i 2018. započeo objavljivati rubriku „Plastičrski kutak“, koja je zahvaljujući sponzorima prerasla u elektronički bilten Novosti iz plastičarskoga kutka.

To je, uz pretežno administrativnu pomoć tajnice Udruženja za plastiku i gumu Hrvatske gospodarske komore, omogućilo dostavljanje e-izdanja „Novosti“ na više od tisuću adresa. Udruga koja izdaje ovaj portal je pozdravila odluku da se održi navedeni skup i preuzela administrativni dio skupa „Plastika – Jučer, danas, sutra“. Priređeni su brojni materijali za potencijalno zainteresirane medije i posjetitelje. Usprkos brojnim posjetiteljima, nedostajale su dvije skupine posjetitelja. Mediji i prerađivači plastike i gume. No ocjena svih nazočnih da je održan vrlo uspjeli skup.

Dostupnost tekstova:

Skup “Plastika – jučer, danas, sutra” – sažetci predavanja

Svjetski doprvaci vole svoje nove dresove od recikliranog PET-a

»Hrvatski nogometni savez i tehnički partner Nike predstavili su nove dresove hrvatske nogometne reprezentacije s legendarnim kvadratićima, koje će aktualni svjetski doprvaci prvi puta nositi na predstojećim rujanskim utakmicama Lige nacija. … Prvi, crveno-bijeli dres. Drugi, inspirirani prirodom, nosit će kapetan Luka Modrić i suigrači na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje će momčad nastojati ponoviti rusku čaroliju iz 2018. godine i Hrvatsku ponovno učiniti “malom zemljom za velika nogometna dostignuća”, objavio je HNS. …

U izradi novih dresova hrvatske nogometne reprezentacije korištena je Nikeova inovativna Dri-FIT ADV tehnologija (d. a. omogućuje da je tijelo stalno suho), navode u HNS-u. Napravljeni su od sto posto recikliranog poliestera, izrađenog od recikliranih plastičnih boca, a njihov prozračni materijal sprječava pretjerano znojenje i zagrijavanje tijela. « (Zgm, 15. rujna 2022).

Pozornost je privukla riječ „poliestera“. Poslije izmjene mišljenja sa stručnjacima, došlo se do zaključka da je uporaba te riječi preopćenita. Primjer s područja čelika. Za taj proizvod trebam nehrđajući čelik, a napiše se samo čelik. Tako je i u ovom slučaju. Radi o reciklatu PET boca, ili plastičarski PET plastenki (staklene boce su staklenke). No, PET je kratica za poli(etilen-teraftalat), vrstu poliestera.

Prpošitelj

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni