Hrvatski iseljenici u Švicarskoj pomažu potresom pogođenom Zagrebu

Hrvatski iseljenici u Švicarskoj pomažu potresom pogođenom Zagrebu

Kad je razorni potres pogodio Zagreb odmah smo reagirali i počeli skupljati pomoć. U ovim teškim trenucima potrebno nam je zajedništvo više nego ikada“, poručila je Studer-Babić

U najtežim vremenima humanost dolazi do izražaja. To se pokazalo i nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Naime, unatoč pandemiji koronavirusa neke europske zemlje i hrvatski iseljenici diljem svijeta nisu zaboravili Zagreb i njegove stanovnike. Među tim iseljenicima su i oni u Švicarskoj koji su pokrenuli humanitarnu akciju za Zagreb.

„Prema zadnjoj statistici u Švicarskoj živi oko 31 tisuća Hrvata. Ta statistika ne obuhvaća sve one koji su primili švicarsko državljanstvo. No po procjeni katoličkih misija je od 70 do 80 tisuća Hrvata, primjerice u gradu Schaffhausenu i okolici živi oko 1500 Hrvata. U vrijeme pandemije koronavirusa hrvatska zajednica komunicira putem društvenih medija, e-pošte, a pokrenuli smo akciju za pomoć ugroženima, odnosno starijim i bolesnim te akciju kojom prikupljamo sredstva za pogođen potresom Zagreb“, ispričala je za ZG-magazin Ruža Studer-Babić, urednica portala Moja Domovina, predsjednica Hrvatske humanitarne udruge u Švicarskoj (HHUŠ) i Udruge iseljenika, povratnika i useljenika (IPU).

Naglasila je da građani Švicarske disciplinirano slijede upute Vlade ne bi li se spriječilo širenje koronavirusa, a u okviru mjera zabranjeno je okupljanje više od pet osoba te je nužno poštivanje propisanog fizičkog razmaka.

„Zbog ove pandemije promijenio se i život mladih koji također disciplinirano slijede upute. Mnogi mladi iseljenici, u prvom redu djeca, su tužni jer nisu mogli poslati ni pismo svojim rođacima u domovini, nisu se primale pošiljke za neke zemlje. Mnogi provode svoje vrijeme baveći se kreativnim hobijima, nedostaju im susreti s prijateljima, ali i s obitelji. Primjerice moje dvoje djece živi u Zürichu i ne mogu posjećivati baku, jer pripada rizičnoj skupini”, opisala je trenutnu situaciju Studer-Babić. Dodala je i da su Hrvati zabrinuti za svoju budućnost u Švicarskoj zbog gospodarskih posljedica koje izaziva pandemija koronavirusa.

„Njihova zabrinutost je očigledna, ovisi u kojoj su branši. Švicarska Vlada je izdvojila i određena sredstva, ali sve se to mora vratiti. Ako situacija potraje, neki će imati financijske probleme i pitanje je hoće li moći izdržati“, kazala je Studer-Babić. Ipak, uvjerena je da zajedništvo Hrvata u iseljeništvu može nadvladati poteškoće.

„Mi, Hrvati u iseljeništvu sa strepnjom smo od samog početka pratili vijesti o pandemiji i u Hrvatskoj. Kad je razorni potres pogodio Zagreb odmah smo reagirali i počeli skupljati pomoć. U ovim teškim trenucima potrebno nam je zajedništvo više nego ikada“, poručila je Studer-Babić.

Ivana Vranješ