Hrvatski inovativni lijek Osteogrow daje sjajne rezultate na kliničkim ispitivanjima

Hrvatski inovativni lijek Osteogrow daje sjajne rezultate na kliničkim ispitivanjima

„Lijek se testira na bolesnicima koji imaju križobolju, bol u leđima koja se prosijava u noge, a posljedica je promjena u diskovima između kralježaka. Biološki lijek pripomaže da se dva segmenta kralješka međusobno fuzioniraju, da se smanji ili onemogući pomičnost među njima, a to bi onda potpuno onesposobilo bol i bolesnici bi mogli normalno hodati i živjeti“, pojasnio je akademik Vukičević

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sinoć je u palači Dverce održao svečani prijam za sudionike koordinacijskog sastanka First Progress Meeting projekta OSTEOproSPINE. U projektu sudjeluju hrvatski i inozemni stručnjaci iz medicine i raznih znanstvenih područja, koji rade na razvoju i kliničkom istraživanju hrvatskog inovativnog lijeka Osteogrow.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Bandić je rekao kako ga iznimno veseli svaka dodatna afirmacija vodećih hrvatskih znanstvenika na svjetskoj razini.

„Grad podržava ne samo svoje sugrađane kao znanstvenike, nego sve znanstvenike koji svojim znanjem, stručnim i znanstvenim postignućima, inovativnošću i aktivnošću mijenjaju svijet i pomiču granice. Čestitam Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu što je u konkurenciji najjačih znanstvenih institucija od Europske komisije za znanost dobio 6 milijuna eura za projekt OSTEOproSPINE kojim će se u kliničkim istraživanjima provjeriti ispravnost i učinkovitost novog hrvatskog lijeka Osteogrow“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Također je čestitao svim sudionicima novog znanstvenog inovativnog projekta jer su potencijali lijeka ogromni.

Oni mogu biti od velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo, ali još je važnije što lijek može spasiti nove bolesnike, dodao je gradonačelnik Bandić.

Uz Medicinski fakultet kao koordinatora na ovom projektu radi još 11 partnera iz pet zemalja, a klinička testiranja inovativnog hrvatskog lijeka provode se u Austriji.

„Lijek se testira na bolesnicima koji imaju križobolju, bol u leđima koja se prosijava u noge, a posljedica je promjena u diskovima između kralježaka. Kad se oni više rehabilitacijom ne mogu održati, bolesnici moraju ići na operaciju koja se zove postero-lateralna fuzija spinalne kralježnice u lumbalnom, slabinskom dijelu. Za to imamo biološki pripravak, biološki lijek koji pripomaže da se dva segmenta kralješka međusobno fuzioniraju, odnosno da se smanji ili onemogući pomičnost među njima, a to bi onda potpuno onesposobilo bol i bolesnici bi mogli normalno hodati i živjeti“, pojasnio je akademik prof. dr. Slobodan Vukičević koordinator projekta OSTEOproSPINE. Dodao je kako je već prvih 15 pacijenta u Beču uključeno u testiranje lijeka. Pacijenti se osjećaju dobro i bol im se polako smanjuje.

„Čeka nas daljnje uključivanje pacijenata u testiranje lijeka u Beču, Linzu i Grazu. Tijekom godine dana trajanja projekta obavljeno je puno posla. Projekt traži puno energije, ali kao koordinator tog projekta imam izvrsne suradnike u Hrvatskoj i inozemstvu. Ako bi proizvodnja lijeka globalno ostala u Hrvatskoj, to bi bila velika stvar za našu zemlju jer iz znanosti hrvatski budžet ne dobiva ništa. U hrvatski je budžet prije dvije godine ušlo 3 milijuna dolara, a u Americi 50 posto od 17 bilijuna dolara. Vjerojatno je budućnost hrvatske ekonomije u tome se kroz znanost otvaraju proizvodni pogoni i onda će se ljude zapošljavati na inovativnoj razini. Ovo je prva situacija da se hrvatska znanost eksperimentira na zapadnoeuropskom tržištu. Ako se klinička istraživanja pokažu dobrim imat ćemo veliki uspjeh“, rekao je za ZG-magazin akademik Vukičević.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni