Hrvatski diplomati dali velik doprinos u međunarodnom priznanju Hrvatske

Hrvatski diplomati dali velik doprinos u međunarodnom priznanju Hrvatske

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je u zgradi Gradske uprave primio predstavnike Hrvatskog diplomatskog kluba (HDK).

U izaslanstvu su bili predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Smiljan Šimac, rizničar Krešimir Žnidarić i predsjednik Nadzornog odbora Marijan Šunjić. Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj suradnji s Gradom Zagrebom.

Nevladina i nestranačka udruga diplomata

„Grad Zagreb je mjesto, gdje se nalazi koncentracija diplomatskih predstavništva, ali je i grad koji prepoznaje važnost djelovanja hrvatskih diplomata koji nastoje održati sva sjećanja i napore hrvatske diplomacije kroz različita predavanja, rasprave, praćenja diplomatskih tijekova“, rekla je novinarima nakon sastanka zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Dodala je kako Grad podržava rad HDK, prije svega dodjelom prostora gradske palače Dverce, gdje se jednom mjesečno održavaju predavanja, a Grad Zagreb je s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova sufinancirao izdanje knjige o mislima, raspravama i dosezima hrvatske diplomacije.

„Hrvatski diplomatski klub je nevladina i nestranačka udruga diplomata, voditelja diplomatskih konzularnih misija Hrvatske, odnosno sadašnjih i bivših veleposlanika i generalnih konzula koji nastoje na etičkim načelima promicati diplomatsku struku i potrebu zaštite nacionalnih interesa Hrvatske“, rekao je predsjednik HDK Smiljan Šimac.

U ime predstavnika HDK Šimac je zahvalio gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima na razumijevanju i pomoći u organiziranju predavanja o izdavačkoj djelatnosti Kluba. Kazao je da bi HDK bez konkretne pomoći Grada i Ministarstva vanjskih i europskih poslova mogao malo toga učiniti.

Zadaća diplomata

„To je važno da bismo sjećanju na prvo desetljeće hrvatske diplomacije, kad se izgrađivala u dosta teškim uvjetima u kojima su se naši diplomati na međunarodnoj sceni u bilateralnim i multilateralnim trudili i nastojali koliko god je moguće doprinijeti međunarodnom priznanju Hrvatske i uspostavljanju diplomatskih odnosa Hrvatske s pojedinim državama i međunarodnim organizacijama“, istaknuo je Šimac.

Smatra da je to cilj i zadaća diplomata i onda kada napuste diplomatsku službu. „To može poslužiti i drugim diplomatima kao štivo, gradivo da vide kako se sve događalo i da nauče iz onoga što studiraju na diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugih visokoobrazovnih ustanova kao što su Pravni fakultet, Ekonomski fakultet ili Fakultet političkih znanosti“, poručio je Šimac.

Osvrnuo se i na uspjeh hrvatske diplomacije u promicanju Hrvatske u svijetu.

“Kada usporedimo 1991. godinu kada je Hrvatska međunarodno priznata i danas, 27 godina poslije mislim da je hrvatska diplomacija jako puno ostvarila jer su diplomati u prvo vrijeme morali učiniti velike napore ne samo da Hrvatska bude prepoznata, nego i prihvaćena. S time se borilo 5 – 6 godina, jer su pojedine čak i nama bliske europske zemlje izražavale su sumnju da će Hrvatska opstati. Stoga želim zahvaliti svim diplomatima koji su to radili s izrazitom dozom domoljublja i entuzijazma bez kojega bi diplomatski odnosi teško bili uspostavljeni”, istaknuo je Šimac.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni