Hrvatski Caritas obilježio 25 godina djelovanja

Hrvatski Caritas obilježio 25 godina djelovanja

(Foto: IKA)

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije danas je obilježena 25. obljetnica djelovanja Hrvatskog Caritasa te su najavljene redovite aktivnosti kroz došašće, ali i novi digitalni sustav »E-caritas« koji s radom počinje od 1. siječnja 2019., a trebao bi olakšati prepoznavanje onih koji su u potrebi. U sustavu će biti vidljivo kakva je pomoć pružena obitelji ili osobi u potrebi, što je još potrebno te treba li Cartias promptno djelovati.

U okviru akcije »Za tisuću radosti« pod motom Pomažemo zajedno, 15. prosinca na Trgu bana Jelačića bit će održana humanitarna prodaja božićnih jelki kojom će se pomoći siromašnim obiteljima, najavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina.

Idućeg dana, 16. prosinca slijedi »Nedjelja Caritasa« koja će se održati pod motom Podijeli s onim koji nema. »To je treća nedjelja adventa, gdje na poseban način želimo senzibilizirati sve one ljude dobre volje da se molitvom i konkretnim djelima uključe u ovu akciju kako bismo mogli biti ispružena ruka ili most prema onima koji su u potrebama«, rekao je Svalina.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak i predsjednik HC-a ukazao je na potrebu potpisivanja provedbenog ugovora s državom kako bi Caritas u svome djelovanju postao ravnopravan s drugim sličnim institucijama u zemlji.

»Zakonski okviri nam nedostaju. Često kada biskupijski Caritasi dođu u neke urede državne uprave, službenici ne znaju kamo bi Caritas smjestili: ‘jesmo li mi neka humanitarna organizacija, socijalna, a mi smo – ja bih rekao – posebna organizacija«, ustvrdio je mons. Mrzljak dodajući, svakako, karitativna, kao dio pastoralnog djelovanja Crkve.

Godišnje Caritas u prosjeku pruži pomoć za između 85 i 100 tisuća obitelji. Što se tiče nove digitalne platforme – koja će im umnogome pomoći u njihovome radu – Caritas Zagrebačke nadbiskupije eksperimentalno je koristi dvije godine, a ostalih 16 biskupijskih Caritasa godinu dana, rekla je zamjenica ravnatelja HC-a Suzana Borko.

U Caritasove akcije se uvijek može uključiti putem donacije na broj telefona 060 90 10, kao i uplatom na žiro račun.

Hrvatski karitas u subotu će svečano proslaviti 25 godina rada koncertom u Domu Hrvatske vojske »Zvonimir« u Stančićevoj 6 u 18 sati, najavila je Borko. Na koncertu će nastupiti Zbor Izvor, Klapa Hrvatske ratne mornarice »Sveti Juraj« te Gudački kvartet Rucner. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni