Hrvatske šume: Na Medvednici nema prekomjerne sječe

Hrvatske šume: Na Medvednici nema prekomjerne sječe

Kao rezultat rasprave dogovoreno je da će Hrvatske šume intenzivnije informirati javnost o svim radovima na terenu kako bi se izbjegla zabrinutost građana zbog posječenih stabala

Zbog učestalih upita građana i medija zabrinutih za stanje na zagrebačkoj gori u utorak je sazvana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini na kojoj je zaključeno da na Medvednici nema prekomjerne sječe šuma.

Na sjednici „Gospodarenje šumama na području Medvednice i park-šumama Grada Zagreba“ su bili predstavnici Šumarskog fakulteta, Parka prirode Medvednica, Šumarskog društva, planinarskih i lovačkih udruga te Hrvatskih šuma.

Profesor Stjepan Mikac sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta ukazao je da osim porasta brojnosti invazivnih vrsta štetnika, na fiziologiju šuma utječu i oluje i vjetrolomi.

U zadnjih 20-ak godina gotovo svaka vrsta drveća „zaradila“ je po jednog izrazito razornog nametnika što sve utječe na fiziologiju šuma. Oluje i vjetrolomi nisu zaobišli ni Medvednicu gdje se još saniraju posljedice oluje Teodor iz 2013. godine koja je u samo jednom danu srušila više od 40.000 ‘kubika’ drveća što je 14 posto od propisanog 10 godišnjeg etata, količine predviđene za sječu, konstatirao je Mikac.

Rezultati pošumljavanja vidljivi tek za 30-ak godina

Nakon oluje ostale su ogoljele površine koje se redovno pošumljavaju zbog čega nema razloga za brigu. Kako je naglasio voditelj Uprave šumarskog područja Zagreb Damir Miškulin, Hrvatske šume ulažu veliki trud i sredstva u obnovu površina pogođenih vremenskih nepogodama, što građani možda ne primjećuju jer se radi o malim biljčicama. Napominje kako će se zrela šumska sastojina na tim će područjima vidjeti tek za 30-ak godina jer je to njen prirodni ciklus.

Direktor Sektora za šumarstvo Krešimir Žagar pojasnio je kako je sječa kroz njegu i obnovu samo jedan korak u životnom ciklusu šume. Tvrdi da na Medvednici nema prekomjerne sječe već se zrele šume uklanjaju kako bi se podigle nove, mlade i zdrave šumske sastojine, a sve s ciljem povećanja prirasta u odnosu na uklonjena stabla.

Kao rezultat rasprave dogovoreno je da će Hrvatske šume intenzivnije informirati javnost o svim radovima na terenu kako bi se izbjegla zabrinutost građana zbog posječenih stabala. Ujedno ih se poziva da se jave u najbližu Šumariju ukoliko su primijetili neke nepravilnosti u šumama u njihovoj blizini.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni