Hrvatske inovacije oduševile Irance

Hrvatske inovacije oduševile Irance

Nagrađene inovacije primjenu nalaze u svakodnevnom životu i gotovo svim djelatnostima, a među njima su jednostavni i praktični proizvodi kakve se dosad nitko nije sjetio napraviti, ali i vrlo specifični visokotehnološki patenti

Deset inovacija i deset medalja rezultat je nastupa hrvatskih inovatora na Međunarodnom festivalu izumitelja, pokretača i inovatora koji se ovog tjedna održavao u Shirazu u Iranu. Hrvatski inovatori ondje su osvojili čak pet zlata, tri srebra i dvije bronce. Ovo je drugi veliki uspjeh hrvatskih inovatora ovog mjeseca, nakon nedavno osvojenih nagrada na poznatom ženevskom salonu inovacija. Nagrađene inovacije primjenu nalaze u svakodnevnom životu i gotovo svim djelatnostima, a među njima su jednostavni i praktični proizvodi kakve se dosad nitko nije sjetio napraviti, ali i vrlo specifični visokotehnološki patenti.

Zlatnu medalju osvojila je inovacija bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, inovativni madrac Thermocare tvrtke Bernarda iz Nedelišća, telemetrijski hidrant zagrebačkih inovatora Igora Ignaca i Bore Markića, mljekomat tvrtke Letina inox iz Čakovca i električni motor sa višeslojnim permanentnim magnetima, ugrađenim u rotorski laminat, profiliranim za veći doprinos reluktancije ukupnom momentu motora pulskog inovatora Branimira Ružojčića.

Nastupili inovatori iz 19 zemalja

Eterik – mobilna destilerija za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje zagrebačke tvrtke Altpro i Farmakol ljekoviti sirupi tvrtke PIP iz Pisarovine te Fitoaromini – novi prirodni osvježivači i dezodoransi tvrtke Svijet biljaka iz Vodnjana nagrađeni su srebrnom medaljom. Brončanu medalju dobili su Rovinjanin Klaudijo Šturman za stroj za višerednu proizvodnju ćevapčića i keksi i Karlovčanin Vladimir Tudić za inovaciju Arhes – ventilacijski rekuperator zraka sa inovativnim bežičnim sistemom za nadzor i upravljanje.

Ovo je prvo sudjelovanje hrvatskih inovatora na iranskom sajmu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Na njemu je ove godine predstavljeno ukupno 467 inovacija iz 19 zemalja, a ocjenjivalo ih je 40 članova međunarodnog stručnog ocjenjivačkog suda. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni