Hrvatska u skupini europskih zemalja s najnižom minimalnom plaćom

Hrvatska u skupini europskih zemalja s najnižom minimalnom plaćom

Hrvatska spada u skupinu zemalja članica s najnižom minimalnom plaćom (372 eura) dok je minimalna bruto plaća u Luksemburgu 1874 eura / U usporedbi sa Zapadnom Europom, istočnoeuropske zemlje članice imaju izrazito nisku minimalnu plaću

Gospodarstva zemalja Europske unije međusobno se poprilično razlikuju, a u skladu s tim, variraju i minimalne plaće u svakoj od država. Isto je i troškovima života. Eurostat je nedavno objavio podatke o minimalnoj plaći u 2013. godini u zemljama EU-a te u nekima koje nisu članice Unije, a podatke je prenio tportal.

Prema podacima Eurostata najveću minimalnu plaću u EU-u ima Luksemburg, 1874 eura, dok Rumunjska ima gotovo 12 puta manju; tek 157,5 eura. Šest zemalja članica ima minimalnu plaću veću od 1000 eura, dok ih 10 ima ispod 400 eura. Minimalne plaće su izražene u bruto iznosima.

Hrvatska spada u skupinu zemalja članica s najnižom minimalnom plaćom. Ona iznosi 372 eura, dok, primjerice, naši susjedi Slovenci imaju 784 eura, a oni najviše pogođeni krizom, Grci, 684 eura.

Švicarski planirani minimalac – 3281 euro!

Minimalne plaće su u pravilu određene zakonom a u nekim su slučajevima utvrđene kolektivnim ugovorima. Tako Danska, Finska, Italija, Austrija i Švedska nemaju minimalnu plaću na nacionalnoj osnovi, ali ipak imaju minimalne stope utvrđene kolektivnim ugovorima koji zajedno pokrivaju visok udio radno sposobnog stanovništva. Francuski sindikati izborili su se da primanja slabo plaćenih radnika budu na razumnoj razini, no unatoč njihovoj snazi sindikati u Zapadnoj Europi imaju sve manje članstvo, a razloge tome treba tražiti u činjenici da je teška industrija u stalnom padu u Europi te je većinom preseljena u Aziju.

U usporedbi sa Zapadnom Europom, istočnoeuropske zemlje članice imaju izrazito nisku minimalnu plaću. Nakon Njemačke, koja je odlučila uvesti minimalnu plaću od 1. siječnja 2015, švicarski građani će o tome odlučivati 18. svibnja. Minimalna plaća u Švicarskoj bi, ako građani odluče tako, bila četiri tisuće franaka, odnosno 3281 euro i kao takva bi bila najveća u svijetu, a ne samo na europskom kontinentu. (Izvor: Petra Sajuš / tportal)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni