Hrvatska u borbi s poplavama

Hrvatska u borbi s poplavama

DUZS je objavila kako su poplavljena područja Sisačko-moslavačke županije Grad Glina, općina Topusko, općina Lekenik, Dvor, Hrvatska Kostajnica, Novska i Kutina. Angažirane su sve raspoložive snage od vatrogasaca, pripadnika HGSS-a, vojske i volontera. Hrvatski crveni križ poslao je madrace, pokrivače, prehrambene proizvode i vodu za gradsko društvo Crvenog križa Sisak

Rekordni vodostaji rijeka diljem Hrvatske prijete brojnim županijama, gradovima i mjestima. Vodostaj Mure kod Murskog Središća jutros je iznosio 533 centimetara. Ovih dana vatrogasci i stanovništvo tog kraja grade zečje nasipe, koji su uspjeli zadržati nabujalu rijeku. Zatvoren je granični prijelaz kod Svetog Martina na Muri i željeznički prijelaz u Središće.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) je objavila kako se borba s poplavama vodi u 15 županija. Kritično je prošlu subotu i nedjelju bilo na području Karlovca gdje su vodostaji Kupe i Korane dosezali svoje maksimume. Napori vojske, vatrogasaca, volontera i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) urodili su plodom i središte grada uspjelo se obraniti. No, naselja nizvodno od centra grada su poplavljena.

Sisak očekuje vodeni val

Sisak.hr
Sisak.hr

U sisačkom Pokuplju mještani su posljednjih dana pripravni i angažirani u izgradnji zečjih nasipa. Najteže je u Žažini, Staroj Drenčini i Letovaniću gdje je u pomoć pristigla i vojska. Na sisačkom području angažirano je 700 vojnika, a ministar obrane Ante Kotromanović u Dnevniku HRT-a je najavio da će se angažirati još 120 vojnika za područje Jasenovca. U Žažini je poplavljeno vikend naselje. Vodeni val Kupe na sisačkom području se očekuje u ponedjeljak, a vodeni val Save u utorak. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja Jadran Perinić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, general Hrvatske vojske Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička, rečeno je kako se radi o ekstremnim prilikama na sisačkom području i u drugim dijelovima Hrvatske, da su nadmašeni stogodišnji prosjeci, no nazočni su ponovili kako za razliku od sličnih situacija ove godine, ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima.

Voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako će biti problematično u prigradskim naseljima Starom Praćnu, Žabnu, Selima, Drenčini, Palanjku i selima u Lonjskom polju. HRT javlja kako je rano jutros voda probila zečji nasip u Letovaniću, a izvanredno stanje proglašeno je i u Hrvatskoj Kostajnici.

DUZS je objavila kako su poplavljena područja Sisačko-moslavačke županije Grad Glina, općina Topusko, općina Lekenik, Dvor, Hrvatska Kostajnica, Novska i Kutina. Angažirane su sve raspoložive snage od vatrogasaca, pripadnika HGSS-a, vojske i volontera. Hrvatski crveni križ poslao je madrace, pokrivače, prehrambene proizvode i vodu za gradsko društvo Crvenog križa Sisak, javlja Sisak.info.

Snažno nevrijeme jučer je pogodilo i Grubišno Polje, a poplavljeni su brojni podrumi i prizemlja obiteljskih kuća.

Pleternica opet na udaru

Nakon svibanjskih poplava koje su pogodile i Pleternicu, nove poplave ni ovoga puta nisu zaobišle ovaj grad. Najteže je bilo u Gradcu gdje su poplavljene brojne kuće. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić dogovorila je sa županom Alojzom Tomaševićem prokopavanje županijske ceste Pleternica-Kutjevo kod pružnog prijelaza na ulazu u Gradac.

„U svibnju smo nakon poplava od Hrvatskih voda tražili da izgrade nasip uz Orljavu od Dervišage do Pleternice. Rekli su da ne mogu graditi bez građevinske dozvole, a sada tražimo hitan sastanak i da učine isto ono što su učinili u Gunji. Nasip nam hitno treba, a akumulacija se gradi godinama“, rekla je za HRT Jozić.

Nevrijeme koje je u petak pogodilo veliki dio Šibensko-kninske županije ne samo da je poplavilo brojne kuće i objekte na području županije nego je donijelo i probleme s opskrbom pitkom vodom.

Šibenik.in javlja kako se voda s izvora Jaruga ne smije koristiti od petka. Stanovništvo županije vodom opskrbljuju cisterne raspoređene na više lokacija.

Poplavljene brojne cestenevrijeme-zagrebHrvatski autoklub javlja kako su zbog vode zatvorene brojne ceste: D1 u Karlovcu kod podvožnjaka na Ilovcu (obilazak kroz Hrnetić),D36 Karlovac-Sisak (na dionicama Karlovac-D. Kupčina, Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, Lukinić Brdo-Lijevo Sredičko, Pokupsko-Hotnja, Pisarovina-Jamnica, Pokupsko-Kljuka i Stari Farkašić-centar Letovanića), D47 Dvor-Zamlača-Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica i D210 Molve-Ledina-G. Šuma. Zatvorene su i neke dionice županijskih cesta ŽC2009 Gornji Mihaljevec-Macinec u mjestu Macinec, ŽC2054 Jalžabet-Šemovec, ŽC2096 Pregrada-Đurmanec, ŽC2111 Jalševec Svibovečki- G.Poljana, ŽC2245 Sveti Martin na Muri-GP Sveti Martin na Muri, ŽC2231 Siščani-Kabal, ŽC2262 Kučan Ludbreški-Hrastovsko, ŽC3097 Vivodina-Krašić, ŽC3153 Brežani-Lipje-Skakavac, ŽC3121 Sisak-Hrastelnica-Palenjek u mjestu Palanjek, ŽC3149 Donje Mekušje-Husje-Kobilić Pokupski, ŽC3167 Malo Vukovje-Međurić (obilazak: Veliko Vukovje-Rogoža-Kutina), ŽC3195 Slatina Pokupska-Zaloj-Prekopa kod mjesta Gračanica Šišinečka te u mjestu Hađer (Glina), ŽC3223 u Dvorišću (Glina), ŽC3242 Sisak-Stara Drenčina, ŽC3253 Košutarica-Mlaka, ŽC3282 Orlovac-Dražica, ŽC3229 Topusko-Maljevac, ŽC3231 Glina-Veliki Oblaj kod mjesta Šibine, ŽC3275 Stankovac-Slana i ŽC4030 Gradac-Pleternica. Na dugačkom popisu iz HAK-a nalaze se i brojne dionice lokalnih cesta: LC25092 u Martijancu, LC25095 Priles-Luka, LC25186 poduzetnička zona Jalžabet, LC31013 Kraj Donji prema graničnom prijelazu sa Slovenijom, LC33086 Skela-Donje Seliše-ŽC 3231 kod mjesta Skela, LC33175 Matijevići-Donji Dobrotin u mjestu Stanić Polje, LC33196 ŽC3234-Bijele Vode-D6 kod mjesta Drenovac, LC34040 u mjestu Gornji Priselci, LC Utinja-Manjerovići, LC34072 Gornje Mekušje-Kamensko, LC31205 Pokupsko-Lijevi Degoj, LC34074 Logorište-Mala Švarča, LC34138 Veljun-Poloj, LC40066 Ciganjuša-Gutmanovci, LC40080 Duzluk- Šumeđe za teretna vozila, LC69050 Čibaća-Kupari i ulica Nine Maraković i ulica Kavrlja u Hrvatskoj Kostajnici.

Nažalost u prilog ne ide niti vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda prema kojoj će danas kiša i poneki pljusak padati u sjeverozapadnim i središnjim krajevima Hrvatske.

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni