“Hrvatska treba više ulagati u obnovljive izvore energije”

“Hrvatska treba više ulagati u obnovljive izvore energije”

Predsjednik Zelene liste i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Nenad Matić, danas je s krova Gradske uprave, pored solarne elektrane od 28,8 kW ustvrdio da Hrvatska treba povećati ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ustvrdio je da Hrvatska nažalost i dalje podcjenjuje potencijal obnovljivih izvora energije u svrhu gospodarskog rasta i zapošljavanja te je naveo udjele da je udio pokrivanja električnom energijom iz fotonaponskih sustava u 2016. u EU-u iznosio 4 % (Italija 9 %, Njemačka 7 %), dok je taj udio u Hrvatskoj bio svega 0,34 %.

Po njegovim riječima, Zelena knjiga, koju je napravio Energetski institut Hrvoje Požar, podloga je za izradu Strategije energetskog razvitka Hrvatske do 2030. »Do 2030. godine predviđa se 770 MW iz solarne energije, što znači da Hrvatska i želi ostati na 0,34 %. Zelena knjiga zapostavlja i energiju iz vjetroelektrana te korištenje toplinskih spremnika i ‘power–to heat’ tehnologije, a korištenje dizalica topline, odnosno geotermalnih izvora uopće nije dobilo adekvatan tretman«, prokomentirao je Matić.

Pozvao je HEP da se otvori svim građanima koji žele proizvoditi solarnu energiju, a Vladi da to u svojim strategijama predvidi i ponudi porezne olakšice na solarne panele i odustane od projekta Plomin 3. (ZG-m)