Hrvatska svetišta dobila svoje poštanske marke

Hrvatska svetišta dobila svoje poštanske marke

Na prigodnoj seriji u čast Majke Božje nalaze se motivi svetišta i kipa Majke Božje Bistričke te svetište i slika Gospe Voćinske

Hrvatska pošta danas pušta u optjecaj prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska marijanska svetišta“. Na prigodnoj seriji u čast Majke Božje nalaze se motivi svetišta i kipa Majke Božje Bistričke te svetište i slika Gospe Voćinske. Nominalna vrijednost maraka na kojima se nalaze kip i slika Majke Božje iznosi 3,10 kuna, a marke s motivima svetišta mogu, zbog svoje nominalne vrijednosti od 8,60 kuna, biti poslane i viđene diljem svijeta. Autori fotografija su Mario Romulić i Dražen Stojčić, a njihove fotografije prilagodio je za tisak Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Marke su izdane u arčićima od 8 maraka s jednim privjeskom, a tiskane su u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu. Dva samoljepljiva karneta od 10 maraka tiskana su u nakladi od 5000 primjeraka za svako svetište. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke najpoznatije je i najposjećenije marijansko svetište u Hrvatskoj, smješteno među pitomim brežuljcima Hrvatskog zagorja. Svetište u Mariji Bistrici postalo je nacionalno svetište još 1715. godine, kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar. Najznačajniji događaj bio je posjet pape Ivana Pavla II. i proglašenje blaženim zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija kardinala Stepinca. U ovom Marijinu svetištu štuje se čudotvorni kip Majke Božje Bistričke. Gotički, drveni kip datira iz 15. stoljeća, a u Europi je poznat kao crna Madona s Djetetom. Kako je kip kroz svoju povijest nekoliko puta bio skrivan od opasnosti koje su mu prijetile, zadnji je put pronađen i postavljen na oltar 1684. godine, od kada i počinju hodočašća u ovo svetište.

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu, koju je vjerojatno podigao I. Korvin u 15. stoljeću, sagrađena je kao jednobrodna, kasnogotička crkva. Zbog svoje dramatične povijesti ona je ne samo „Slavonija u sedam požara“, nego Hrvatska u 77 požara. U II. svjetskom ratu bila je opljačkana i spaljena. Tek 1971. započela je obnova, a do temelja je ponovno razorena u agresiji na Hrvatsku 1991. godine. U crkvi je 1885. godine postavljen kip Gospe Lurdske, koji je u međuvremenu stradao i bio sačuvan samo na slici. Slika Gospe Voćinske, „Maike od Utocsishcsa“, danas je žarište voćinske pobožnosti, jer je bila spašena od tolikog mraka, u vremenu olakog zaborava, pa i ponižavanja vlastitih vrijednosti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni