Hrvatska prva u Europi po broju žena pušačica

Hrvatska prva u Europi po broju žena pušačica

Hrvatska je nažalost treća u Europi po broju muškaraca pušača i prva u Europi po broju žena pušača, istaknuo je zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Gradskoj upravi. Na konferenciji su predstavljene aktivnosti u povodu Hrvatskog dana nepušenja – Dana bez duhanskog dima, koji se ove godine obilježava na prvi dan korizme – 10. veljače.

Predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC Zagreb i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja Miroslav Samaržija napomenuo je da je Zaklada osnovana na temelju dva razloga – zbog toga što su tri od pet najčešćih uzroka smrti bolesti respiratornog sustava, te kako bi se objedinio rad institucija i na taj način unaprijedila prevencija i borba protiv ovisnosti o cigareti. »Činjenica je da Hrvatska u zadnje vrijeme zaostaje u borbi protiv pušenja i da je sve veći broj mladih i žena pušača – to je nešto što želimo promijeniti«, napomenuo je.

»Drago nam je što već sedam godina sudjelujemo u provođenju akcija s ciljem prevencije bolesti dišnog sustava i borbi protiv pušenja«, rekla je ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava Alma Rožman, uz poziv građanima da se jave na besplatne preglede 11. i 12. veljače, napomenuvši da će oni kod kojih se otkrije nešto sumnjivo odmah biti upućeni na detaljnije preglede.

»Danas smo opet na strani zdravlja«, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, »ali mi to ne radimo samo danas već sustavno podupiremo rad ustanova, projekte i aktivnosti koje pridonose napretku zdravstva i boljoj usluzi za građane. Na tom tragu osnovali smo zajedno s Hrvatskim torakalnim društvom Zakladu Hrvatska kuća disanja«.

Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela, uz podršku grupe, s temeljnim programom od pet dana, objasnila je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban, a za polaznike je besplatna zahvaljujući Gradu Zagrebu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni