Hrvatska pošta sudjeluje u akciji “Očistimo Hrvatsku od olupina”

Hrvatska pošta sudjeluje u akciji “Očistimo Hrvatsku od olupina”

Poštari Hrvatske pošte već niz godina pomažu radu Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Zelene stope“. Prije šest godina samoborski poštari priključili su se fotografu i osnivaču Udruge Romeu Ibriševiću u akcijama čišćenja prirode od velikih olupina odbačenih na zelenim površinama.

Ove godine Hrvatska pošta izdala je prigodnu dopisnicu u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja, te kao poticaj radu Udruge „Zelene stope“. Dopisnica je tiskana u nakladi od 10 000 primjeraka, a može se kupiti po cijeni od 2,80 kuna za unutarnji promet. Kupnjom dopisnice svi koji žele mogu u nju zapisati lokaciju olupine ili odlagališta u prirodi koje primijete te ju poslati „Zelenim stopama“ (slanje dopisnice uključeno je u cijenu kupnje).

Dizajn ove prigodne dopisnice osmislio je Orsat Franković, a krasi ju fotografija koju je snimio Romeo Ibrišević. Na fotografiji se nalaze samoborski poštari u jednoj od akcija izvlačenja olupine iz šume te elementi kao što su logotip „Zelenih stopa“ i Renaulta, koji je sponzor akcija. Ova dopisnica tiskana za „Zelene stope“ namijenjena je i svim poštarima Hrvatske pošte koji će na nju moći dobrovoljno upisati točne lokacije automobilskih olupina odbačenih u prirodi i tako dojavljivati Udruzi gdje se one nalaze. Udruga će potom organizirati njihovo izvlačenje i reciklažu.

Svake godine sve se više poštara priključuje akciji „Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault“, a njihova uloga u akciji nije samo pomoći pri vađenju olupina, nego i aktivno sudjelovati u radu Udruge cijele godine. Poštari tako na svojim, dobro poznatim rutama za dostavu pošiljaka, ali i u slobodno vrijeme, pomažu očistiti Hrvatsku od olupina. (zg-m)