Hrvatska pošta obavila dostavu bespilotnom letjelicom

Hrvatska pošta obavila dostavu bespilotnom letjelicom

Pošta testira alternativne načine dostave

Hrvatska pošta u petak je uspješno je obavila prvu dostavu bespilotnom letjelicom. Od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, letio oko 12 minuta. Dio je to pilot-projekta s hrvatskom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica.

Tijekom pilot-projekta bespilotna letjelica (dron) je desetak puta uspješno dostavila pošiljke od Gaženice do Preka, a letio je i po buri. Letjelica koja se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati koje su potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=MlCrMeQmb18.

„Hrvatska pošta danas brže i češće iskušava pametna rješenja – od naočala za proširenu stvarnost, robota za prijevoz paleta pa sve do nabave električnih vozila i dronova. Naši timovi bave se umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka te internetom stvari (IoT)”, poručuli su iz Hrvatske pošte. (ZG-m)

Komentari su zatvoreni