Hrvatska nabavlja 94 novih vatrogasnih vozila

Hrvatska nabavlja 94 novih vatrogasnih vozila

Davor Božinović: „Iz ugovora se najplastičnije vidi koja je prednost EU članstva. Jedna velika nabava vatrogasnih vozila bila je 2003. godine i to je koštalo 86 milijuna eura, što je osigurano iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave”

Ivana Vranješ

U Ministarstvu unutarnjih poslova u petak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Fondova u financijskom razdoblju 2014-2020, vrijedan više od od 256 milijuna, a odnosi se na modernizaciju vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske. Krajnji korisnik novca je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Ugovor su potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kako je rečeno, potpisanim ugovorom za ovaj projekt doprinosi se razvoju nacionalnog sustava upravljanja u slučaju katastrofa i elementarnih nepogoda. To se odnosi i na ugovor za projekt „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite” koji je u Ministarsvu potpisan ovog tjedna, a kojima se povećavaju spremnost, funkcionalnost i kapaciteti vatrogasnog sustava u RH.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je novac osiguran za nabavu 94 standardna, ali i specijalna vatrogasna vozila.

„Najveći dio 85 posto, odnosno u iznosu od 217 milijuna kuna su bespovratna sredstva Europske unije, a 15 posto, odnosno 38 milijuna kuna su nacionalna sredstva“, rekao je ministar. Dodao je kako je MUP prijavitelj projekta, a i na čelu je projektnog tima koji ga je osmislio. Ministarstvo će projekt provoditi s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

„Iz ugovora se najplastičnije vidi koja je prednost članstva u Europskoj uniji. Jedna velika nabava vatrogasnih vozila, njih 210, bila je 2003. godine i to je koštalo 86 milijuna eura, a iznos je osiguran iz sredstava državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. Danas zbog članstva u Europskoj uniji dostupni su nam fondovi i 85 posto sredstava možemo povući iz Europske unije“, istaknuo je ministar. Smatra kako to nije uvijek jednostavno, ali poručuje da MUP ima znanja i kompetentne ljude. Stoga je zadovoljan da će vatrogasci koji sjajno rade svoj posao i reskiraju svoj život za druge biti opremljen, te je obećao da će se i dalje nastaviti s njihovim opremanjem na najvišoj europskoj i svjetskoj razini.

„Hrvatski vatrogasci to zaslužuju, a mi možemo biti ponosni i sretni što im možemo pomoći i zahvaliti na ovaj način. To je obveza države za sve ono što rade“, poručio je ministar Božinović.

Smanjenje rizika od požara doprinosi smanjenju rizika od poplava

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je rekao kako 256 milijuna kuna i 94 vozila idu u prave ruke. „ Hrvatska vatrogasna zajednica svojim angažmanom od trenutka svog osnivanja pokazuje da zaslužuje ova sredstva za svoje infrastrukturne kapacitete“, istaknuo je Ćorić. Spomenuo je kako će Hrvatska vatrogasna zajednica moći nabaviti 21 malo navalno vozilo, 21 dugo navalno vozilo, 21 autocisternu, 212 srednje teško teretno vozilo, 7 teških teretnih vozila i 3 vozila za zapovjedni stožer, a tih 94 vozila će u narednom razdoblju ojačati Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

„Nadam se da ćemo sudjelovati i u budućim projektima za obnavljanje svih naših institucija“, istaknuo je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je izrazio zadovoljstvo što su Hrvatske vode dale podršku projektu kojim se zahvalilo Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i tisućama vatrogasaca koji su sudjelovali u obrani od poplava.

„Smanjenje rizika od pojave požara značajno doprinosi smanjenju rizika od poplava“, poručio je Đuroković.

Glavni vatrogasni zapovjednik Ante Sanader je u svoje osobno ime i ime svih vatrogasaca zahvalio Vladi i ministrima Božinoviću i Ćoriću što su od prvog dana svog mandata imali razumijevanje za vatrogasnu organizaciju i njezine probleme.

„Ovakvu investiciju nismo imali petnaestak godina u Hrvatskoj. Prvi puta je da se i u Hrvatskoj organizirano uređuje sustav veza. Hrvatski vatrogasci su sami po općinama i gradovima morali organizirati svoju vezu, komunikaciju“, rekao je Sanader. Naglasio je kako 94 vatrogasna vozila iznimno puno znače. Dodao je kako puno znači i to što je hrvatska Vlada sufinancirala 15 posto vrijednosti nabavke, odnosno 30, 4 milijuna kuna te se nije tražio novac od jedinica lokalne samouprave.

“Sredstva se mogu usmjeriti onima koji su siromašniji u Hrvatskoj. Tako da imamo ravnomjerni razvoj vatrogasnih organizacija u svim dijelovima Hrvatske što je ustavna obveza i pravo građana da svugdje imaju istu zaštitu“, istaknuo je Sanader.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni