Hrvatska na putu da prestane biti prava demokracija

Hrvatska na putu da prestane biti prava demokracija

(Foto: Vlada RH)

Prema najnovijem izvještaju o stanju demokracije, koje jednom godišnje objavljuje Freedom House, Hrvatska se našla na pretposljednjem mjestu među EU članicama i u kategoriji je polukonsolidiranih demokracijama. Gotovo je na granici da postane nekonsolidirana.

Države se u istraživanju Freedom Housea ocjenjuju u sedam kategorija: 1. Izborni proces, 2. Civilno društvo, 3. Neovisnost medija, 4. Nacionalna demokratska vladavina, 5. Lokalna demokratska vladavina, 6. Zakonodavstvo i neovisnost sudstva i 7. Korupcija.

Prema Čak i u Poljskoj ima više demokracije nego u Hrvatskoj, a iza nas (zasad) je jedino Mađarska.

Freedom House je američka nevladina organizacija koja se bavi istraživanjem i zalaganjem za demokraciju, slobodu i ljudska prava te svake godine objavljuje izvještaj Nations in Transit koji tematizira stanje demokracije u 29 postkomunističkih država u Europi i Aziji nakon sloma SSSR-a. Među njima je i Hrvatska. Izvještaj za ovu godinu nosi naziv “Antidemokratsko skretanje” te se naglašava da u postkomunističkim zemljama ima sve više autoritarnih režima, a sve manje demokracije.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaj, stanje demokracije u Hrvatskoj stagnira. Korupcijske afere, pritisci na medije, stanje u pravosuđu i netransparentnost poznato je stanje hrvatskog društva. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni