Hrvatska na europskom vrhu po smrtnosti od melanoma

Hrvatska na europskom vrhu po smrtnosti od melanoma

Grad Zagreb i ove godine, 15. put zaredom, organizira za građanstvo najposjećeniju javnozdravstvenu akciju besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!”.

Akcija preventivnih pregleda madeža bit će održana u subotu, 4. lipnja od 10 do 17 sati na SRC-u Bundek (jugozapadna strana, nasuprot Centra Bundek). U tome remenu građani će moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože. Građane će pregledavati 20 liječnika specijalista, dok e za najmlađe biti organizirane edukativne radionice.

Svake godine na preglede se odazive više od tisuću Zagrepčana.

Akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice istaknula je kako se iz godine u godinu bilježi veliki porast oboljelih od zloćudnih tumora kože, te da je Hrvatska prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja.

“Unatoč velikom zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma. Veliki broj novootkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije”, poručila je Šitum.

Akcija se odvija u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom s resornim gradskim i državnim institucijama. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni