Hrvatska kravata je brend hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Hrvatska kravata je brend hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije uvjeren je da će Academia Cravatica kroz svoje projekte i Muzej kravate koji je u osnivanju u svijetu još više podići svijest o nastanku kravate i njezinoj domovini, Hrvatskoj

Ivana Vranješ

Academia Cravatica i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u utorak su u gradskoj Palači Dverce organizirali svečanu promociju hrvatske kravate kao obilježja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, Hrvatskog diplomatskog kluba i Kluba za javnu diplomaciju.

Tom prigodom ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je ravnatelju Academie Cravatica Marijanu Bušiću uručio primjerke hrvatske kravate i rupca za muzejsku zbirku kravata i rubaca država predsjedateljica Vijećem Europske unije.

Kako je istaknuto, rubac i kravata su protokolarni darovi kojima Republika Hrvatska obilježava prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, ali i tradicionalni protokolarni darovi zemalja predsjedateljica Vijećem.

Ministar Grlić Radman je rekao da je kravata povijesna činjenica na koju je Hrvatska ponosna te je podsjetio da je 2008. godine Hrvatski sabor 18. listopada proglasio Danom kravate.

„Hrvatska kravata je tijekom godina dominantno bila hrvatski brend, a osobito za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije”, izjavio je Grlić Radman. Dodao je kako su Ministarstvo i Academica Cravatica organizirali niz projekata u promociji hrvatske kravate kao što su brojne izložbe, vezivanje kravate na spomenike velikana koji su obilježili hrvatsku i svjetsku povijest.

O simboličkoj vrijednosti, značenju i promocijskom potencijalu kravate za Hrvatsku te o kravati kao hrvatskom i europskom simbolu govorio je voditelj muzejskih projekata Academia Cravatica Nikola Albaneže.

Ustvrdio je kako je kravata (s rupcem koji je njeno ishodište) postojano prisutan simbol EU-a, ujedno identitetski znak same Europe. Naglasio je da Academia Cravatica već niz godina stvara kolekciju rubaca i kravata zemalja predsjedateljica EU koja je predstavljena na izložbi 2017. godine u Hrvatskom saboru, a konačno će hrvatska kravata i rubac ući u tu kolekciju.

U predvorju palače Dverce izložena je didaktička izložba „Priča o kravati” koja govori o povijesti kravate. Svečanost je nastupom uveličala pješačka postrojba Kravat pukovnije.

„U organizaciji Academie Cravatice je nastala Kravat pukovnija, a njezina smjena straže odvija se zadnjih deset godina. U replikama odore hrvatskih vojnika iz tridesetgodišnjeg rata, odnosno hrvatske ratne konjice noseći rupce oko vrata kao vojnici u 17. stoljeću promoviramo Zagreb kao prestolnicu kravate. Turisti su oduševljeni našim odorama, a pripadnici Kravat pukovnije i ja na njezinom čelu smo ponosni da možemo ljudima pružiti informaciju o tome tko smo i što predstavljamo“, rekao je za ZG-magazin Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Uvjeren je da će Academia Cravatica kroz svoje projekte i Muzej kravate koji je u osnivanju u svijetu još više podići svijest o nastanku kravate i njezinoj domovini, Hrvatskoj.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni