Hrvatska kakvu još niste vidjeli

Hrvatska kakvu još niste vidjeli

Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar, sedam godina je snimao našu zemlju iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni

„National Geographic – Hrvatska iz zraka“, nova je fotomonografija i izložba koja Hrvatsku, njene prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuje iz dosad neviđene perspektive. Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar, sedam godina je snimao našu zemlju iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu je kolekcija preko 200 originalnih fotografija koje otkrivaju nove vrijednosti prirodne i kulturne baštine Rebublike Hrvatske. Premijerna izložba Hrvatske iz zraka održava se u Zagrebu, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika do 28. lipnja.

„Želja mi je ponuditi jedan novi pogled na ljepote naše zemlje, potaknuti sve da još više cijenimo i čuvamo naša kulturna i prirodna blaga“, naglasio je Rostuhar

Prema riječima Davora Rostuhara, fotografa i putopisca koji je uz brojne fotoreportaže i feljtone izdao i četiri knjige, cilj projekta bio je „istražiti Hrvatsku iz zraka, dokumentirati je najsuvremenijim fotografskim metodama i stilom, otkriti nove vrijednosti ali i pružiti novi pogled na poznate vrijednosti“. Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od pet dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above“ ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog magazina.

Proputovao stotinjak zemalja svijeta

„Zadnjih 10-tak godina proputovao sam i dokumentirao život u gotovo stotinu zemalja svijeta, no u pauzama od dalekih destinacija, putovao sam Hrvatskom. `Hrvatska iz zraka´ moj je najveći projekt do sad, rezultat je to sedmogodišnjeg truda, odricanja ali i velike pomoći brojnih institucija i pojedinaca bez kojih ovaj financijski i tehnički zahtjevan projekt ne bi bio moguć. Želja mi je ponuditi jedan novi pogled na ljepote naše zemlje, potaknuti sve da još više cijenimo i čuvamo naša kulturna i prirodna blaga“, naglasio je Rostuhar.

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu Domu hrvatskih likovnih umjetnika , dok će od srpnja do rujna „Hrvatska iz zraka“ gostovati u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Zadru, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni