“Hrvatska je u pogledu civilne zaštite u samom europskom vrhu”

“Hrvatska je u pogledu civilne zaštite u samom europskom vrhu”

Ministar Božinović je rekao da će se u javnom savjetovanju uskoro naći novi Zakon o civilnoj zaštiti te dodao da će se taj sustav svakodnevno nadograđivati s obzirom da EU u slijedećem razdoblju planira značajno povećati ulaganja u zaštitu i spašavanje

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite u nedjelju su na poligonu Vatrogasne škole u Zagrebu demonstrirali vještine i pokazali opremu s kojom rade. Na pokaznoj vježbi demonstrirali su spašavanje unesrećene osobe s prvog kata tornja metodom preklapanja te taktiku u radu sa spasilačkim psima.

Vježbi je nazočio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo da je Državna intervencijska postrojba Civilne zaštite pokazala izvrsnu spremnost u spašavanju te da je Hrvatska u pogledu civilne zaštite u samom europskom vrhu.

Ministar je rekao da će se u javnom savjetovanju uskoro naći novi Zakon o civilnoj zaštiti te očekuje da se jave oni koji imaju konstruktivne prijedloge kako bi sustav bio što učinkovitiji. Dodao je da će se taj sustav svakodnevno dodatno izgrađivati s obzirom da Europska unija u slijedećem višegodišnjem financijskom proračunu za područje sigurnosti planira učetverostručiti sredstva za zaštitu i spašavanje.

Zapovjednik modula za traganje i spašavanje u urbanim sredinama Tomislav Marević osvrnuo se na veliku vježbu civilne zaštite CASCADE 19 koja je održana prije nekoliko dana u Portugalu, gdje je sudjelovalo 30 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i četiri potražna psa.

„Na temelju iskustva u Portugalu zadovoljan sam razinom spremnosti našeg modula. U slučaju razornog potresa spremni smo reagirati . Na sreću, u Hrvatskoj nije bilo razornog potresa da bi naš angažman bio potreban, ali smo sudjelovali u intervencijama 2014. godine, kad su bile velike poplave. Kao dio međunarodne pomoći išli smo u Bosnu i Hercegovinu te Gunju”, rekao je za ZG-magazin Marević.

Jedan od pripadnika Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite je Robert Ribarić.

„Prije 10 godina tražili su se volonteri za civilnu zaštitu, prijavio sam se da vidim kako to funkcionira i svidjelo mi se. Sudjelovao sam u intervencijama kad su bile poplave u Gunji te vezano za migrantsku krizu u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Najteže je bilo u Gunji, gdje smo izvlačili i mrtvu stoku, a svakodnevno se radilo od 7 ujutro do 22 sata“, ispričao je Ribarić. Naglasio je kako pomaganje drugim ljudima je za njega nešto najljepše i to ga usrećuje.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni