Hrvatska je pred većim gospodarskim izazovima od svih zemalja EU-a

Hrvatska je pred većim gospodarskim izazovima od svih zemalja EU-a

Foto: Bojan Jerbić i Damir Boras 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras ukazao je na velik broj srednjoškolaca koji neće upisati fakultet, a tu su i negativni demografski trendovi pa se stoga moramo zapitati o našoj budućnosti

U povodu 25 godina djelovanja Hrvatsko društvo za sustave (CROSS – Croatian Systems Society) u Velikoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore u srijedu je održana konferencija Sustavsko promišljanje održive budućnosti. Konferencija održana pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore okupila je niz znanstvenika i stručnjaka koji su raspravljali o važnim temama kao što su gospodarstvo, geopolitika, demografska revitalizacija, inovacije, zdravstvo, biotehnologija, robotika, materijali…

Hrvatsko društvo za sustave osnovano je krajem 1991. godine s idejom okupljanja vodećih hrvatskih intelektualaca iz različitih područja gospodarstva, tehnike i kulture, predvođeno prof. dr. Jurjom Božičevićem, u cilju promicanja sustavskog mišljenja i interdisciplinarne suradnje radi ostvarivanja gospodarskog prosperiteta. Sustavski pristup predviđa mudro i prilagodljivo vođenje procesa unutar određenog sustava u skladu s prilikama u okolini, kako bi se postigli optimalni učinci.

cross_25

Kako je u svom uvodnom izlaganju poručio prof. dr. Bojan Jerbić, aktualni predsjednik CROSS-a, Drušštvo je svojim 25-godišnjim djelovanjem i projektima ostavilo duboki trag i utjecalo na razvoj hrvatskog društva.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore dr. sc. Tomislav Radoš rekao je kako se Republika Hrvatska nalazi pred većim gospodarskim izazovima od bilo koje druge zemlje članice Europske unije te je ukazao na značaj ulaganja u istraživanja i inovacije, ali i na sposobnost prilagođavanja društva na nastale promjene, čime se zapravo mjeri njegova uspješnost.

Prof. dr. Juraj Božićević, počasni predsjednik CROSS-a za govornicom
Prof. dr. Juraj Božićević, počasni predsjednik CROSS-a za mikrofonom

Prof. dr. Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), podsjetio je na povijest Hrvatskog društva za sustave koje je predvođeno spiritusom movensom prof. dr. Jurjom Božičevićem, osnovano krajem 1991. godine s idejom okupljanja vodećih hrvatskih intelektualaca iz različitih područja gospodarstva, tehnike i kulture u cilju promicanja sustavskog mišljenja i interdisciplinarne suradnje.

Od tada do danas CROSS je intenzivno radio pokrećući brojne projekte koji su okupili više od dvije tisuće sudionika i poticao na dijalog. Društvo je započelo s projektom Gospodarski identitet Republike Hrvatske, a nastavilo s Hrvatskim pokretom za kvalitetu. Iz CROSS-a je potekla ideja o osnivanju Hrvatske akreditacijske agencije. Potom su uslijedili mnogi drugi projekti od kojih se mogu izdvojiti npr.: Hrvatsko poduzetničko zborište, Organizacija koja uči, Intelektualni kapital, Modeliranje u znanosti, tehnici i društvu, Inteligentni sustavi, Moć znanja itd. Projekte je slijedila izdavačka aktivnost: zbornici, časopis Kvaliteta i glasnik Sustavsko mišljenje.

Andročec je napomenuo kako su mnoge rasprave iz glasnika Sustavsko mišljenje aktualne i dan danas te su u vrijeme objave bile ispred svog vremena, a iz CROSS-a je izrastao i HATZ.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras ukazao je na činjenicu da sustavsko mišljenje u Hrvatskoj nije zaživjelo do današnjih dana. »Razni kvazipolitičari (pa i oni na Sveučilištu) iz palca izvače izjave koje nisu utemeljene na činjenicama nego na željama«, rekao je rektor ustvrdivši kako je za Sveučilište vrlo važno, prateći društveno-gospodarska kretanja, predvidjeti što će se dogoditi u slijedećih 6-7 godina, koliko traje obrazovni ciklus studenata do pronalaska posla, kako bi se ono prilagođavalo potrebama.

Ocijenio je, međutim, kako je trenutačno obrazovanje u Hrvatskoj vrlo kvalitetno. »Naša očekivanja znanstvenog outputa su manja od ostvarenih rezultata i u odnosu na ulaganja premašuju europska očekivanja«, napomenuo je Boras. Upozorio je na velik broj srednjoškolaca koji neće upisati fakultet, a tu su i negativni demografski trendovi pa se stoga moramo zapitati o našoj budućnosti. Prema njegovim riječima, treba stvoriti društvo u kojem dijete neće biti teret nego radost.

Čelnik CROSS-a prof. Jerbić je u ime Društva pozvao sve važne čimbenike kao i nositelje državne politike na suradnju i ponudio stručnu pomoć u rješavanju pitanja ključnih za razvoj Hrvatske. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni