Hrvatska je među vodećim zemljama u zaštiti i promicanju dojenja

Hrvatska je među vodećim zemljama u zaštiti i promicanju dojenja

(Ante Ćorušić, Đurđica Ivković i Milan Kujundžić / Foto: zdravlje.gov.hr)

Govoreći o banci humanog mlijeka ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao da će ona omogućiti da se na organizirani način spašava život djece i čuva njihovo zdravlje. „Ovaj projekt će pomoći da novorođena djeca budu zdravo hranjena i da sutra budu zdravi Hrvati“, rekao je ministar

U povodu 28. Međunarodnog tjedna dojenja Ministarstvo zdravstva i UNICEF u ponedjeljak su u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb predstavili najnovije podatke o zaštiti i promicanju dojenja.

Prema tim podacima Hrvatska je među pet najuspješnijih razvijenih zemalja po provedbi inicijative “Rodilišta prijatelji djece”, što je doprinijelo da je 82,7 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo dojeno.

„U zemljama niskog i srednjeg dohotka dojena djeca imaju 21 posto manji rizik od smrti tijekom prve godine života u usporedbi s vršnjacima koji nisu nikada dojeni“, rekla je Đurđica Ivković, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Spomenula je kako Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) propisuje isključivo dojenje svakog djeteta tijekom prvih šest mjeseci, a nakon toga nastavak dojenja do druge godine života ili dulje uz odgovarajuću dohranu.

Što se tiče Hrvatske, u svibnju 2018. godine potpisana je Rezolucija SZO-a za prehranu dojenčadi i male djece koja preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci, a nakon toga dojenje uz adekvatnu nadohranu.

Ivković je istaknula kako je po ranom dojenju Hrvatska na visokom mjestu među razvijenim zemljama, ali još uvijek broj isključivo dojene djece poslije prva tri mjeseca djetetova života značajno pada te je do navršenih šest mjeseci samo 13,2 posto djece isključivo dojeno. No dobri rezultati inicijative „Rodilišta prijatelji djece“ pokazuju da je u Hrvatskoj prepoznata važnost dojenja i pozitivni učinci na društvo.

Ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić osvrnuo se na osnivanje banke humanog mlijeka. Ministarstvo zdravstva je osnivanje banke mlijeka prepoznalo kao ključno ulaganje u dobrobit najmlađe djece te je njeno osnivanje uvršteno u Strateški plan 2018.-2020. godine. Ravnatelj Ćorušić je rekao kako je za adaptaciju prostora banke humanog mlijeka u sklopu KBC Zagreb u Petrovoj Ministarstvo iz Državnog proračuna za 2018. godinu osiguralo tri milijuna kuna.

„Svrha banke humanog mlijeka je promicanje dojenja, testiranje darovateljica humanog mlijeka, njegova prerada, pohrana i distribucija diljem Hrvatske“, istaknuo je Ćorušić. Dodao je kako se nada da će se do kraja prosinca ove godine započeti s radovima.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao da će banka humanog mlijeka omogućiti da se na organizirani način spašava život djece i čuva njihovo zdravlje. Zahvalio je Vladi što je prepoznala taj strateški projekt.

KB Merkur – jedino rodilište s radionicama za trudnice

„Ovaj projekt će pomoći da novorođena djeca budu zdravo hranjena i da sutra budu zdravi Hrvati“, rekao je ministar Kujundžić. Kao najvažniji projekt spomenuo je i izgradnju nacionalne dječje bolnice i rodilišta. Ministar Kujundžić je svečano uručio i priznanja rodilištima koja su reocjenom potvrdila status „Rodilišta prijatelja djece“. Riječ je o rodilištima u Kninu, Koprivnici, Vinkovcima te rodilištu Kliničke bolnice „Merkur“ u Zagrebu.

„Naše rodilište postalo je prvi put prijatelj djece 2009. godine, a sudjeluje i u projektu Rodilište prijatelj majke. U rodilištu pridržavamo se onih 10 koraka do uspješnog dojenja što doprinosi promicanju i prakticiranju dojenja, imamo jednomjesečne tečajeve za trudnice. Jedini od rodilišta KB Merkur ima i radionice za trudnice. Na tečajevima za trudnice sudjeluje stotinjak parova, a na radionicama koje su svaki tjedan je oko deset parova“, rekla je za ZG-magazin Gorana Aleksandra Juka Kožul, neonatolog i koordinator za promicanje dojenja KB Merkur Zagreb. Dodala je je da se mlade majke češće nego prije 20 godina odlučuju na dojenje zahvaljujući i promociji dojenja kroz medije.

Od 2012. godine “Rodilište prijatelj djece” je i rodilište Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos iz Knina.

„Za razliku od prethodnih godina kada naše rodilište nije imalo titulu Rodilište prijatelj djece napravljeni su značajni pomaci. Majke su dosta upućene o dojenju djece. Održavamo dva do tri mjeseca tečajeve dojenja i odaziv majki je velik. Nemamo veliki broj poroda, rodilište smo gdje se rađa najmanje djece, jer je i veliki broj mladih napustilo Knin, u posljednje dvije godine oko 3000 – 4000 osoba. Svake godine poroda je sve manje, prošle godine smo imali ih 168, a ove godine možda dosegnemo 120. Ako se nešto ne promijeni neće biti dobro. No ono što radimo u rodilištu radimo kvalitetno“, rekla je Katica Pekić, glavna medicinska sestra odjela ginekologije i porodništva.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni